Hlavní informace
Dotaz:
Dobrý den. Před 3 měsíci mi lékaři zjistili roztroušenou sklerózu. První ataku jsem měl před 6 lety, to mi bylo 24 let, ale tehdy mi řekli, že to mám od páteře.
Dotaz:
Dobrý den. Před 3 měsíci mi lékaři zjistili roztroušenou sklerózu. První ataku jsem měl před 6 lety, to mi bylo 24 let, ale tehdy mi řekli, že to mám od páteře. Protože jsem se dlouho necítil moc dobře, začal jsem se zajímat o zdravý životní styl a bral různé vitaminové doplňky, které mi pomáhaly. V září 2007 jsem dostal další ataku, za měsíc jsem šel na magnetickou rezonanci, kde mi zjistili RS. Čtyři dny jsem dostával kapačky solumedrolu, po kterých jsem měl hrozné bolesti. Pak už jsem bral prednison a v lednu jsem se cítil už docela dobře. Teď dostávám jednou za měsíc kapačku solumedrolu, cítím se po nich špatně, mám bolesti, zimnici, čtvrtý den jsem měl horečku a hodně velké bolesti zad a nohou. Dlouho se z toho musím dostávat, jsem hodně unavený, a když už je mi docela dobře, dostanu další kapačku. Chtěl jsem se zeptat, jestli mi ty kapačky neublíží, když je mi po nich hůř, jestli mám při nich něco dodržovat a jestli můžu brát všechny potravinové doplňky, protože nevím, jestli se tím, že posilují imunitu, nezhorší průběh RS. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Jistě není účelem naší léčby, aby vám bylo špatně. Měl byste být sledován ve specializovaném RS centru a nežádoucí účinky hlásit, aby byla léčba změněna. Možností dlouhodobé léčby máme naštěstí mnohem více než jen solumedrol (i když ten zůstává stále tím nejlepším na akutní ataku). Potravinových doplňků je celá řada, musíte se vyhnout těm, kde je vysloveně napsáno imunitu podporující (zejména s obsahem jihoamerických rostlin yucca, vilcacora, echinacea apod.).

Dotaz:
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda s roztroušenou sklerózou je možno navštěvovat solária. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Roztroušené skleróze obecně nedělá dobře teplo a solárium bych nedoporučovala především také z možných negativních účinků na kůži. Přiměřené a pozvolné opálení v létě, ryby v potravě a v zimě doplnění vitaminu D v podobě kapek je daleko lepší.

Dotaz:
Dobrý den, má přítelkyně má RS už 2 roky. Od té doby měla dva záchvaty. A to i přesto, že brala léky zmíněné v postupu léčby. Před více než půl rokem zkusila přírodního léčitele, který jí opravdu pomáhá. Příznaky mizí a od té doby neměla již žádný záchvat, i přesto, že přestala brát předepsané prášky. Chtěl jsem se zeptat, jestli je to podle vás rozumné. Moc rád bych jí uměl poradit. Předem děkuji za odpověď.
S přátelským pozdravem L.
Odpověď:
Pochopitelně nevím, jakou léčbu měla vaše přítelkyně – píšete o tabletkách, především však doufám, že je v péči specializovaného RS centra (protože jedině tam – pokud je choroba aktivní – může dostat dostatečnou moderní léčbu např. injekčními léky). Alternativní medicína (léčitelé apod.) nemá vědecky prokazatelný účinek, podílí se zde hlavně placebo efekt, a nemáme námitek jedině tehdy, pokud nevede k vysazení léčby, která vědecky podložená a oprávněná je (kortikoidy, injekce atd.). Někdy může léčitel působit třeba subjektivně na náladu, nebo ovlivní některé obtěžující příznaky – za to jsme samozřejmě rádi – ale vlastní chorobu neovlivní. T o, že se nevyskytne ataka, neznamená, že není choroba aktivní. Může probíhat skrytě a propuknout zjevně až ve chvíli, kdy je i na naši léčbu často pozdě, protože došlo k vyčerpání rezerv nervového systému, které pak zpětně nelze už nikdy nahradit. Každý, kdo se uchýlí k léčiteli, musí toto riziko vzít na vědomí a nemůže očekávat, že mu naše medicína pomůže za několik let, která pacient takto sám s plným vědomím promarnil. Jistě existují i pacienti (až 10 %), u kterých probíhá choroba mírně a nevede k většímu neurologickému postižení sama o sobě. Ani v těchto případech však nelze vyloučit, že se proces opět zaktivuje. Taková je bohužel diagnóza RS a je jen třeba si to uvědomit včas.

Dotaz:
Dobrý den, měla bych na vás dva dotazy. Před čtyřmi lety diagnostikovali u mého manžela RS. Ze začátku užíval kortikoidy a náš sexuální život byl trošku omezen, ale byl, teď užívá interferony Rebiff a náš sexuální život je nulový. Chtěla bych se zeptat, jestli na to má vliv jeho léčba interferony a při postupném vysazování těchto přípravků se jeho sexualita upraví, nebo by bylo lepší vyhledat urologickou nebo sexuologickou léčbu. Můj manžel je lékař, takže se docela dost vyzná. Myslím si, že na něj i hodně působí psychika. Pokaždé, když si přečte nějaký článek s vedlejšími příznaky, tak už je má. Možná je to jen můj pocit a křivdím mu. Můj druhý dotaz se týká početí. Jelikož jsme s manželem od sebe o 14 let a já jsem ve věku, kdy bych chtěla mít dítě, tak bych se chtěla zeptat, jak je to s otěhotněním. Můj manžel si myslí, že kdyby se nám povedlo počít dítě, tak by bylo „nemocné“ a tak o tom nechce ani slyšet. Moc vám děkuji za odpověď.
Odpověď:
Porucha sexuálních funkcí nepatří mezi nejtypičtější nežádoucí účinky interferonu beta, na druhou stranu tento lék může působit únavu a deprese, které s poruchou sexuálních funkcí samozřejmě souvisí. Pokud lék dobře funguje na stabilizaci RS, spíše než jeho vysazení bych doporučovala konzultaci urologa-sexuologa. Je dobré vyhledat specialistu, který spolupracuje s RS centrem, a který má hlubší znalosti v problematice RS. Pokud by rebif nefungoval na RS, je změna léčby nasnadě, a mohla by se zlepšit teoreticky i sexuální stránka. Sexuální funkce však často narušuje RS jako taková a cílené léky mohou být výhodou s rebifem, nebo bez něj. Pokud by sexuální funkce nebyly narušeny natolik, že by to bránilo vašemu otěhotnění, je třeba se pouze vyvarovat toho, aby manžel v době početí užíval cytostatika nebo imunosupresiva (rebif není rizikový). RS nepatří mezi typicky geneticky vázané nemoci a riziko RS u potomka je zhruba obdobné jako u většiny zhoubných nádorů. Více si o genetice a RS můžete přečíst v článku Genetika a RS na stránkách www.roska.eu.

Dotaz:
Dobrý den, mám RS a už 3 roky užívám imuran. Nejdříve 2 roky s medrolem a poslední rok samotný. Před 6 měsíci se mi začaly objevovat psychické problémy. Udělalo se mi špatně v obchodě a od té doby mám strach, že se mi někde udělá špatně. Občas mám průjem, nadýmání, divně od žaludku, občasné závratě a bušení srdce. Při návštěvě neurologa mi bylo doporučené brát antidepresiva, která mi napsala obvodní lékařka, ale při užívání mi bylo zle, tak jsem je vysadila. Teď jsem se ale dozvěděla, že tyto problémy mi asi způsobují imunosupresiva. Je to možné? Mam požádat o výměnu léku?
Odpověď:
Vzhledem k tom, že se vámi popisované obtíže vyskytly až po 2,5 roku užívání Imuranu, tomuto léku bych je nepřipisovala. Je pravda, že něco podobného imuran může způsobovat, ale pak se to projeví záhy po zahájení jeho podávání. Ve vašem případě se musí pátrat po jiných příčinách, změnu léčby – zvlášť pokud vám funguje – bych udělala až po vyloučení všech jiných možných příčin.
Dotaz:
Dobrý den, má matka má RS a podstoupila operaci kolena. Již před operací byla celá noha oslabená (matka na nohu napadala). Podle informace lékařky z RS centra mají pacienti s RS většinou po operaci kolena problémy. Operace neměla víceméně žádný efekt a ortoped, který mou matku operoval, neví dle svého vyjádření o RS vůbec nic. Na možná rizika ortopedické operace nebyla má matka žádným lékařem předem upozorněna a po této operaci se její celkový zdravotní stav zhoršil, a to po fyzické i psychické stránce.
Mate informace o ortopedech, kteří ošetřují pacienty s RS? Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Vzhledem k tomu, že může po jakékoliv operaci dojít u pacienta s RS ke zhoršení stavu, velmi pečlivě předem zvažujeme přínosnost a nutnost takového zákroku. Neznáme žádného ortopeda, který by měl s našimi pacienty více zkušeností, ale pacienta, který nám předem ohlásí, že se nějaká operace zvažuje, vždy před zákrokem poučíme o rizicích a vydáme mu písemné doporučení pro chirurga. Pokud je operace na místě (očekáváme tedy jasné zlepšení chůze, zmírnění bolestí apod. po jejím provedení – a toto očekávání je zvlášť u více postižených osob velmi sporné!) a dojde ke zhoršení RS po zákroku i přes naše doporučení (nebo pokud neproběhla), snažíme se léčit zhoršení RS tak jako zhoršení z jiných příčin – aktuálně dle stavu pacienta. Kontaktujte tedy ošetřujícího lékaře v RS centru.

Dotaz:
Dobry den p. doktorka, ja som smkar so Slovenska a mam na vas jeden dotaz a to je, ze ci ste vo vasej praxi nemali nahodou takeho pacienta, ako som ja. SM mam diagnstikovanu od r.1985, od vtedy som uzival kortikoidy pri atakach – mal som ich celkovo 10, rozneho priebehu – rec, rovnovaha, chodza – vzdy sa to nejako upravilo... (moj vedlajsi nalez je este „kavernozny angiom“ v lavom trigone, mal som uz viackrat robenu MRI, no celkom prva bola v nem. v Krci v Prahe, lebo tu u nas este MRI neboli, vsade som mal uvadzane, ze ide o demielizacny proces typu SM. Pytam sa, ze ked som mal teraz po 20 rokoch navrhnuty a schvaleny COP, ci moze mat este nejaky učinok (ked vsade sa uvadla, ze je treba zaviest liecbu vcas.) Viem ze takto je to bez nalezov a podobne povedat tazke... No cital som vo vasej „Roske“, aj dve studie (zahranicne), ze ma vyznam zacat liecit interferonmi alebo copaxonom aj v pripade, ked SM-ka, prechadza do takeho stadia, kde je uz vidiet problemy aj navoním, a to myslim, ze taky stav som aj ja. No stale chodim bez opory... Napiste mi prosim vas nazor aspon podla mojho opisu... Za vase odpovede vam srdecne dakujem.
Odpověď:
Je nepochybné, že úspěchy léčby jsou všeobecně nejlepší tam, kde byla léčba zahájena včas. Nevylučuje to ale určitý efekt u individuálního pacienta i později v průběhu choroby, pokud má ještě přítomny ataky – akutní zhoršení, a nemá pouze pozvolné zhoršování (progresi) bez atak. V progresivní fázi – a to ještě jen na jejím počátku – byl prokázán pouze malý efekt interferonu beta. Využíváme pak proto intenzivnější (např. cytostatické) léčebné postupy k zastavení zhoršování. Možností léčby máme i v této fázi několik, jejich efekt je však velmi individuální, zkouší se většinou na 6 měsíců – dále se pokračuje jedině tehdy, když efekt převáží možné nežádoucí účinky.

Dotaz:
Dobry den, chtěla bych se zeptat, zda je normální, ze od zjištění diagnózy (po 2. atace) a po prvním podání léku (interferony) se příznaky (konkrétně motání a bolest hlavy) nemoci ještě zhoršily. Jde o to, ze tělo si teprve zvyká na léčbu? Na internetu jsem četla, že se tělo z první dávky léku může vzpamatovávat cca 3 týdny.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď:
Interferon beta sám o sobě působí chřipce podobné příznaky – tedy může bolet i hlava. To se dá však většinou dobře řešit běžnými léky proti bolesti (např. ibuprofen). Pokud by se nově objevily příznaky, jako je motání hlavy, které by přetrvávaly bez přestávky i 24–48 hod. po podání léku, mohou být také atakou RS. Interferon beta působí plně až za 3 měsíce podávání a ataka na začátku jeho podávání může samozřejmě vzniknout a neznamená jeho neúčinnost. Pokud tedy tyto příznaky budou konstantní a budou přetrvávat, navštivte své RS centrum.

Dotaz:
Som pacient so SM-kou uz 22 rokov, stale este pracujem, no asi uz to nebudem zvladat... mal som relatyvny klud 20 rokov, no sem tam som mal ataky asi, 10 za tie roky, posledna bola dost silna... postihla rec, chodzu, aj vydrz a rovnovahu... no dalo sa to este nejako doporiadku... asi pol roka mam schvalenu liecbu copaxonom, ktory mi dali v centre SM Presov. Uz ho uzivam, dnes to bude 173 inj., teda skoro polroka a chcem sa opytat, ze ci u vas mate skusenosti so „zdvojenou“ davkou, tj. dva× za den, mala byt vyhotovena udajne nejaka studia. Je to pravda? Za odpoved diky, s pozdravom SM-kar Peter
Odpověď:
Studie Forte, která srovnává dvě dávky copaxonu (20 a 40 mg denně), právě běží a výsledky zatím nejsou známy. Ve vašem případě bych určitě čekala na efekt dávky dosavadní a standardní (1× denně 20 mg), protože píšete, že lék máte půl roku – a Copaxone začíná plně účinkovat teprve po půl roce podávání. Copaxone také u některých pacientů s aktivní RS kombinujeme s dalšími léky imunosupresivními či cytostatickými. Pokud budete mít závažnou ataku i v následujících měsících, bude jistě zvážena změna léčby na jiný preparát nebo jiné posílení léčby, ale jistě ne zatím neověřená vyšší dávka copaxonu.

Dotaz:
Dobrý den, předem se omlouvám za délku mého dotazu a doufám, že se jím prokoušete až do konce: Prosím o radu ohledně postupu při řešení mých dlouho trvajících zdravotních problémů. Již od roku 2004 chodím na neurologii s postupně přibývajícími problémy. Nejprve to byl třes horních končetin (dosti silný, zřejmě ale rodinná zátěž), pak se přidaly silné bolesti putující po celém těle – dolní končetiny, klouby, kyčle... Dále pak brnění a mravenčení končetin a kolem úst, bolesti hlavy a očí. Byla mi provedena vyšetření na činnost štítné žlázy (v pořádku), v roce 2005 pak test ELISA na borélie (pozitivní IGG 6,33 – přesto však nikdy nepřeléčeno!), latentní tetanii (pozitivní – předepsáno magnezium), dále pak rentgen páteře (poprvé mírná forma Scherummana, podruhé nález žádný). Od té doby se přidávají postupně další a další problémy – občasná nestabilita, motání hlavy, neodpovídající únava, šedé zákalky před očima – provedeno vyšetření očního pozadí a vyšetření perimetrem (obojí v pořádku), dále CT pro vyloučení nádoru (v pořádku), kontrolní test na borélie a chlamydie na jaře 2007 (borélie negativní, chlamydie hraniční), momentálně se občas přidávají problémy se slabostí dolních končetin a jakoby „zastřeného vědomí“, mravenčení dolních končetin je na denním pořádku. Neuroložka mě tedy v prosinci 2007 poslala ještě na vyšetření evokovaných zrakových potenciálů pro vyloučení případ. demyelinizační choroby s výsledkem „hraniční latence vlny P 100 bilaterální“, což je prý také v pořádku. Vzhledem ke stále přetrvávajícím výše zmíněným problémům mám obavy, zda u mě nemůže jít o roztroušenou sklerózu, a proto jsem neuroložku žádala ještě o vyšetření MR. Bylo mi však sděleno, že s ohledem na dobré výsledky všech vyšetření mě na MR poslat nemůže a že již pro mě nemůže nic udělat, mé problémy prý jsou zřejmě způsobeny tetanií a jsou od páteře. K magneziu mi ještě předepsala lék Trimepranol (pro zmírnění třesu horních končetin) a tím to pro ni hasne. Prosím proto o radu, jak dále postupovat. Zda považovat za konečnou a správnou diagnózu, že všechny mé problémy jsou způsobeny latentní tetanií a jsou od páteře, a naučit se s nimi žít, nebo zda mám dále trvat na dalším dovyšetření a v případě, že ano, tak na jakém. Případně zda mám zkusit konzultaci ještě u jiného neurologa a zda k tomu potřebuji doporučení. Za odpověď předem moc děkuji, L.
Odpověď:
Příčin, které by mohly působit vaše obtíže, je jistě celá řada. RS nelze zcela vyloučit, i když bych na tuto diagnózu nemyslela na prvním místě (neudala jste také věk – RS typicky začíná u mladých osob). Nicméně bych vám doporučila dohodnout se s obvodním lékařem stran doporučení k jinému všeobecnému neurologovi – doplnění MR bych (už pro vyjádření stran RS) viděla na místě. I pacient s RS může mít normální neurologický nález i další pomocná vyšetření.

Dotaz:
Dobrý den,
jsem studentkou lékařské fakulty. V současné době pracuji na seminární práci, která se zabývá právě roztroušenou sklerózou. V mnoha anglických publikacích a článcích jsem se setkala s termínem FLARE a tímto bych vás chtěla požádat o objasnění tohoto slova. Zároveň bych vám chtěla poděkovat za vaše internetové stránky, které mi byly výborným podkladem.
Děkuji a jsem s pozdravem J. H.
Odpověď:
Slovo flare znamená v případě RS akutní vzplanutí nemoci (ataka neboli relaps). Mohla jste se setkat také s výrazem FLAIR, což je způsob zobrazení magnetickou rezonancí (fluid-attenuated inversion recovery), který při potlačení signálu vody dobře znázorňuje zánětlivá ložiska v mozku při RS. Držím palce se seminární prací, pokud byste potřebovala informací více, obraťte se na specializované RS centrum.

Dotaz:
Dobrý den, paní doktorko, zajímalo by mne, jaká je případná souvislost mezi špatnou imunitou (střev), astmatem, celiakií, problémy se štítnou žlázou a roztroušenou sklerózou. Přesněji řečeno, v naší rodině se vyskytují tyto nemoci v různých kombinacích – a já i sestra se obáváme jednak o sebe, ale i o budoucnost dětí.
Babička – RS a štítná žláza (hypofunkce), IGA Gliadin poz. – jestli má babička celiakii, se už nám nepodařilo zjistit, protože zemřela na mrtvici.
1. a 2. dcera – celiakie,štítná žláza (hypofunkce), astma,
4 vnoučata – celiakie (z krev. testů a ultrazvukem), IGG a IGA nesnáší KM, – všechna chytají cokoliv, čím se dá nakazit, v cca dvou až čtyřech letech věku prodělala
1. vnouče – heligobacter piroli – opakovaně, candida albicans přemnožená ve střevech – opakovaně, rotaviry
2. vnouče – campylolobacter, candida albicans přemnožená ve střevech – opakovaně, rotaviry – to vše najednou.
3. vnouče felinosa – opakovaně, heligobacter piroli – opakovaně, candida albicans přemnožená ve střevech – opakovaně, rotaviry
4. vnouče heligobacter piroli – opakovaně, candida albicans přemnožená ve střevech – opakovaně, rotaviry.
Většinou přehnaně reagují na očkování (speciální) – horečkou, jsou často nemocná, mají alergie na pyly na interně a na gastru v dětské nemocnici už jsou postrachem. Vím, že je to napsáno obšírně, ale chtěla jsem, aby to bylo napsáno přesně, protože co kdyby vás napadlo, kde je u nás zakopaný ten pes. Mou hlavní otázkou je, jestliže máme pravděpodobně v rodině velký sklon k autoimunitním onemocněním, a některá máme, jak moc se RS bát?
A podotázka – trpím velkou nekonečnou únavou již několik let – připisuji to nekonečným problémům se zdravím dětí a špatnému spánku – nejmladší dítě 2 roky v noci proplakalo, a také svým nemocem – astma, celiakie, hypo – štít. žláza. Všechny jsou už ale 2 roky stabilizované a únava přetrvává, i když dlouhou dobu odpočívám. Imunologicky jsem v pořádku.
S pozdravem Š.
Odpověď:
Autoimunitní onemocnění jsou způsobena vždy kombinací faktorů – genetických (skupina genů – ne všechny známe – vede k větší náchylnosti k autoimunitním onemocněním obecně) a vnějších (kouření, infekce, strava atd.). Teprve spojením více faktorů může dojít k rozvoji autoimunitního onemocnění, nelze dopředu říci, kterého a u koho konkrétně. Známe vyšší riziko rozvoje RS u těch lidí, kteří mají v přímém příbuzenstvu také RS – v tomto případě je genetické riziko obdobné např. jako u většiny zhoubných nádorů (rakoviny) 3–4 %. Ve vašem případě rozhodně méně, přesné číslo není známo. Je tedy nutné chovat se „preventivně“ především vzhlede m k autoimunitním onemocněním, která jste zmínila. Nevyzdvihovala bych RS, protože stejně tak byste se mohla zaobírat všemi ostatními autoimunitami, z nichž mnohé jsou závažnější než RS. Tedy vystříhat sebe i celou rodinu vnějších faktorů – nekouřit, jíst zdravě stravu s dostatkem vitaminu D, sportovat – pokud není nějaký akutní zdravotní problém samozřejmě, nenechat se zbytečně očkovat např. proti chřipce, klíšťové encefalitidě apod. (děti samozřejmě musí mít očkování dle plánu), případné infekce vždy vyležet a dostatečně léčit.

Dotaz:
Je mi 50 let, před šesti lety jsem byla na ženské operaci a asi rok jsem v přechodu, je mi stále teplo a mám návaly. Před třemi roky mi byla diagnostikována roztroušená skleróza a poslední 4 měsíce je můj stav zhoršený přesto, že jsem v poslední době neonemocněla žádnou virózou. Je možné, aby se můj stav zhoršil vzhledem k těmto mým stavům s návaly?
Děkuji předem za odpověď. M. K.
Odpověď:
Na zhoršení stavu se mohou podílet výkyvy v hladinách ženských hormonů. Závisí na tom, zda ještě máte po operaci vlastní vaječníky, případně jestli ještě produkují dostatek ženských hormonů (pro příznaky menopauzy máte spíše ženských hormonů nedostatek). Je možno se domluvit s gynekologem na předepsání hormonálního preparátu, který hormony nahradí (z hlediska RS jsou spíše výhodou), pokud nemáte nějaká rizika, která by tomuto předepsání bránila. Taktéž svůj stav konzultujte v RS centru, protože úprava hormonů nemusí stačit, a hormony nemusí být jedinou příčinou zhoršení vaší choroby.

Dotaz:
Přeji krásný den,
obracím se na vás s velkou prosbou o pomoc. Již skoro rok běhám od lékaře k lékaři a podstupuji různá vyšetření, ale bez výsledků. Kromě toho, že trpím velkou únavou, mám stavy, kdy mě brní ruce a nohy a zhorší se mi zrak, vidím jakoby zamlženě tak, že když to přijde, nejsem schopná přečíst ani noviny. Ted zrovna mám za sebou dva takové dny. Trpím na časté infekce močového měchýře a horních cest dýchacích, opary ap. Imunologické testy ale nic zásadního nevykazují. Před čtrnácti dny jsem skončila v nemocnici s velkým zánětem nosu, otekl mi celý obličej a od té doby se zase všechny potíže zhoršily. Moje známá se léčí s roztroušenou sklerózou, tak mi dala tip na vaše stránky. Je možné, že bych mohla trpět tímto onemocněním? Vůbec si nevím rady, kam se obrátit. Mám tři děti a potřebuji normálně fungovat. Prosím poradíte, případně pomůžete? Velmi děkuji.
T. J.
Odpověď:
Příznaky, které popisujete (brnění, porucha zraku), může způsobit velmi široká řada příčin. RS by sice mezi nimi být mohla, ale jistě ne na předních místech. Vaše obvodní lékařka by vás měla poslat k obvodnímu neurologovi a očnímu lékaři, kteří zhodnotí neurologický a oční nález, a pokud by vyvstalo nějaké podezření stran RS, neurolog vám objedná magnetickou rezonanci mozku a případně další vyšetření.

03 08

Zdravotní poradnu zajišťuje  

MUDr. Eva Krasulová, PhD
Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd
Univerzita Karlova v Praze

1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
Kateřinská 30, 128 00 Praha 2

poradna@roska.eu

Další informace

Výzkum kongitivních funkcí

Letak Psychologie Normy small

Nová kniha s RS

Nova kniha

Časopis Roska

Casopis Roska c 4 2017

Aktivní Život s RS

aktivni zivot

Časopis NRZP "Mosty"

Mosty

Vydavatelství

Časopis v současnosti bude vydávat Unie Roska v ČR jen v elektronické podobě, proto  již nelze objednat předplatné.

Kromě Časopisu Roska nabízíí Unie Roska mnoho dalších aktuálních publikknihy.jpgací nejen ze své vydavatelské činnosti.

 





Objednat...

Naši partneři

    • arigo
    • bariery
    • baxter
    • bayer
    • best
    • biogen-idec
    • car-club
    • ceros
    • cofi
    • dma
    • domov-svateho-josefa
    • easysoftware
    • ereska-aktivne
    • gsk
    • healthcare-institute
    • healthcare-institute2
    • impuls
    • ketodiet
    • knowhow-club
    • merck
    • meyra
    • ministerstvo-zdravotnictvi
    • mpsv
    • nadace-sirius2
    • neziskovky-cz
    • nfoz
    • novartis
    • nros
    • nrzp
    • obchodni-komora-svycarsko-cesko3
    • praha
    • prvni-krok2
    • repo-reck
    • sanofi
    • selvo
    • teva
    • urad-prace
    • vzp