Hlavní informace

Dotaz
Dobrý den, od listopadu mám problémy s bolestí zad, chodila jsem na rehabilitace na bolest, zabraly ale jen na chvilku. Asi od konce prosince mi začalo být špatně jako na omdlení, začalo mi hučet v levém uchu a bolet hlava, spíše takový tlak do hlavy, taky mě bolí šíjové svaly. Bylo mi řečeno, že mám svalovou dysbalanci, tak cvičím, ale stále nic. Žádné jiné vyšetření mi nedoporučili. Včera sem navštívila jinou fyzioterapeutku a ta mi řekla, že mám skoliózu páteře. Můžu mít tyhle problémy od ní? Ten tlak v hlavě, hučení v uchu a pocity na omdlení? Děkuji I.
Odpověď
Skutečně všechny tyto obtíže mohou být od páteře. Měl by vás vyšetřit neurolog a provést alespoň rentgen. Péče fyzioterapeuta a především vaše každodenní cvičení nebude vidět ihned, ale jistě je na místě celoživotně.

Dotaz
Dobrý den, v minulých dnech se mi do rukou dostaly materiály o příznivých účincích gelu z aloe vera. Doporučují i lékaři. Je to vhodné i pro pacienty s RS?
Odpověď
Žádná studie, která by dokazovala jednoznačný prospěch nebo jednoznačné závažné nežádoucí účinky aloe vera neexistuje. Doporučuji užívat se zdravým rozumem – tedy nápoj s aloe vera proti žízni občas neuškodí, pravidelné denní užívání vnitřně bych pro možnou nadměrnou podporu imunitního systému nedoporučovala. Gel aplikovaný zevně by neměl vadit vůbec.


Dotaz
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu, zda je při RS vhodná elektroléčba. Již jsem byla 5× na 15minutových procedurách elektroléčby (krční páteř) a dnes je mi nějak divně, tak prosím o sdělení, zda může být elektroléčba příčinou, nebo ne. Ještě mám jít 5×. Děkuji za vaši práci. J. K. 
Odpověď
Elektroléčba se nepředepisuje kvůli RS, ale není problém ji absolvovat z jiných důvodů – např. bolesti páteře. RS samu by zhoršit neměla. Často však při elektroléčbě (která by vždy měla být provázena rehabilitací páteře) dojde k přechodnému zhoršení obtíží od páteře, to je třeba nahlásit fyzioterapeutovi, aby rehabilitaci v tu chvíli trochu zmírnil. Ovšem v případě jasných nových neurologických obtíží, které trvají déle než 24 hodin bez přestání, samozřejmě kontaktujte své RS centrum, protože ataka může vzniknout kdykoliv – ať už jste v tu chvíli léčena elektroléčbou, nebo ne.


Dotaz
Dobrý den, prosím vás o radu. 
Můj manžel má asi 4 roky diagnostikovanou RS. Má dle mag. rezonance četná ložiska ve všech kompartmentech bílé hmoty a ve všech lalocích mozku oboustranně, ložiska jsou i ve kmeni a mensenc. přechodu. Také v míše jsou ložiska v úrovních všech obratlů. Ataky byly přeléčeny solumedrolem a od 05/08 si píchá copaxone a bere prednison 5 a 10. Chtěla bych se zeptat na následující: Od začátku roku ho začaly více zlobit nohy. Má je prý takové hadrovité a slabé. Ujde bez problémů asi 1 km. Pokud je v pohybu, jde to, ale když si lehne nebo jde spát, svaly na nohou se mu stahují, nohy mu škubou a má křeče. Je to ataka, když se to při pohybu zlepší? Tyto problémy má už delší dobu, ale nyní jsou mnohem intenzivnější. Nevíme co s tím, manžel kvůli tomu i špatně spí. Na spaní má předepsaný gabalept 1× 400 mg, na křeče 2× denně baklofen, křeče jsou prý mírnější, ale neustávají. Nevím, co máme dělat pro zlepšení. Snaží se být dost aktivní, ale čím má větší zátěž, tím je to pak v klidu horší. Zlepší se to ještě, nebo by měl být zase přeléčen solumedrolem, nebo má čekat? Moc vám děkuji za odpověď. P. I.
Odpověď
Křeče a nárůst tuhosti dolních končetin s sebou nesou dvě věci k řešení. Tou první je léčba příznaků samých – zde je možno uvažovat o zvýšení dávky baklofenu nebo přidání některého z dalších léků (Myolastan na noc, Sirdalud, hořčík aj.). Pokud jsou obtíže nepříjemné především v klidu večer a nutí k pohybu, může jít o syndrom tzv. neklidných nohou, který se léčí ještě trochu jinak než výše uvedenými léky.
Druhou a podstatnější záležitostí je úvaha nad tím, co se v danou chvíli děje s RS. Nejedná se o klasickou ataku, nelze však vyloučit první příznaky spíše pozvolného zhoršování RS (sekundární progrese). Doporučila bych doplnění kontrolní magnetické rezonance, není od věci zkusit podat solumedrol a podle výsledků a jeho efektu se domluvit, zda je dosavadní léčba dostačující.


Dotaz
Dobrý den. Několik let se léčím s RS, terapii mám prednosil a copaxone, ráda bych se dozvěděla, zda je možno provést plazmaferézu. Tedy, tím myslím jako metodu terapie RS. Jsem zdravotní sestra na oddělení ARO. Proto se i zajímám, zda tato metoda byla v minulosti prováděna a jaké byly výsledky, ráda bych to eventuálně zkusila u sebe. Děkuji.
Odpověď
Vzhledem k tomu, že plazmaferéza (PF) má za úkol odstranit z krve především autoimunitní protilátky, má velmi důležitou úlohu u chorob způsobených právě takovými protilátkami (např. myastenia gravis, Devicova choroba atd.). U RS hrají hlavní roli buňky (ty PF neodstraní), protilátky se sice uplatňují, ale nemají tak zásadní roli. PF se proto u pacientů s RS používají výjimečně. Příkladem využití PF u RS je těžká ataka způsobená rozsáhlým ložiskem na magnetické rezonanci. V takovém obrovském ložisku (několik centimetrů v průměru) se předpokládá vyšší účast protilátek, a pokud kortikoidy nezafungují dostatečně, je možno PF zvážit. K dlouhodobé léčbě PF není u RS opodstatnění.


Dotaz
Dobrý den, existuje nějaká poradna, kam je možné přijít bez doporučení od OL, protože jeho závěr je, že jsem zdravá a problémy jsou psychického charakteru. Již delší dobu mám mravenčení a brnění v končetinách, hlavně v rukou a pocit nejistých rukou. Chtěla bych vyloučit RS. Děkuji za odpověď.
Odpověď
První kontakt s pacientem, který si stěžuje na jakékoliv neurologické obtíže, představuje obvodní spádová neurologie (nikoliv specializované RS centrum, kam jsou odkazováni již pacienti s velkým podezřením na tuto diagnózu nebo RS samu na základě provedených vyšetření). Je standardní, že vás odešle na takovou obvodní neurologii praktický lékař, pokud máte akutní obtíže, měli by vás vyšetřit i bez tohoto doporučení.


Dotaz
Dobrý den, RS mám už 8 let. Ataku mám 1× v roce. Teď ale nevím, jestli se jedná o ataku. Měsíc už mi brní při předklonu páteř, snažím se trochu cvičit jógová cvičení podle vaší knížky. EDSS mám 2,5. Píchám si copaxon. Mám se teď přeléčit solumedrolem? Prosím o vaši radu. Za kladné vyřízení předem děkuji. F. Y.
Odpověď
Může se jednat o příznak “elektrického výboje“ neboli “décharge“, kdy při předklonu hlavy dochází k probrnění po páteři nebo až do nohou. V takovém případě to je známka nového ložiska v oblasti míchy, a tedy ataky RS. Měla byste proto navštívit své RS centrum a být přeléčena solumedrolem.


Dotaz
Dobrý den. Bylo mi doporučeno colostrum, protože obsahuje přírodní gamaglobuliny a jinak dost vitaminu B a jiné dobré věci. Mám dotaz, jak je to u tohoto potravinového doplňku s posilováním imunity. Je to rozumné u autoimunitních onemocnění a PROČ? Děkuji H.
Odpověď
Kolostrum představuje v podstatě přirozený zdroj imuno¬globulinů, není proto stimulační v pravém slova smyslu, jen “doplňující a modulující“. Protože podáváme imunoglobuliny i v rámci léčby RS, nevidím s čistým kolostrem vzhledem k RS problém. Otázkou ovšem je, zda vůbec významné množství imunoglobulinů z kolostra pronikne do krve při ústním podání, případný účinek je proto sporný. Stejně jako u jiných různě propagovaných doplňků stravy bych pacientovi s RS spíše doporučila užívat dostatek vitaminu D (ryby alespoň 2× týdně, kapky Vigantol), který má jako jediný vitamin protizánětlivý efekt, a investovat do smysluplných věcí (rotoped apod.).


Dotaz
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Chtěla bych se zeptat na používání bylinek a některých rostlinek u nemocných s RS. Vím, že echinacea nebo taková yucca by se používat asi neměla, ale je spousta bylin, o kterých se píše jako o imunostimulantech nebo imunomodulantech (rakytník, lapacho, ženšen, roibos aj, teď si bohužel na všechny nevzpomenu). Na jaké rostlinky si je třeba dávat pozor? Předem děkuji za odpověď. B.P.
Odpověď
Vliv všech dostupných cizokrajných bylin na RS znám rozhodně není. Je třeba se vyhnout těm, které stimulují aktivitu imunitního systému (echinacea, yucca, vilcacora, apod.), slovo imunomodulující většinou znamená různé zásahy do imunitního systému, aniž by se vysloveně měnil počet imunitních buněk, což ale neznamená, že imunita podpořena nebude rovněž. 
V rozumné míře by neměl být problém s českými bylinkami.


Dotaz
Dobrý den paní doktorko, obracím se na vás s prosbou o radu. Moje manželka se léčí již dvanáctý rok na RS a bere od samého začátku nemoci prednison a viregit, až později po letech dostala také ritalin a imuran. Problém vězí v nadměrném odvápnění kostí a tím pádem ve velkém riziku zlomenin. Začala brát léky na zavápnění kostí, které jí dělají velké bolesti svalů a kloubů. Proto potřebuji alespoň radu, jaké léky by byly vhodné k nahrazení prednisonu, který dané odvápnění hlavně způsobuje. Její neurolog ze Sokolova jí v loňském roce poslal do Plzně, aby jí mohli aplikovat interferon, ale návrh jí byl zamítnut pro malou četnost atak. Jiné léky jí prozatím lékař nedal. Manželka zatím stále pracuje. Proto věřím alespoň v radu. Děkuji
Š. M.
Odpověď
Podávání kortikoidů se samozřejmě řídí aktivitou RS dohromady s přidruženými komplikacemi, jako je osteoporóza. Musí rozhodnout ošetřující lékař RS centra (v tomto centru by paní měla být sledována i přesto, že kritéria na léky první volby, jako je Interferon, zatím nesplnila) event. jiný neurolog, který zná dosavadní průběh choroby. Někdy je možné kortikoidy vysadit a přidat místo nich na dávce imunosupresiva (jako je Imuran). Jinou možností je změna dávkování kortikoidu (místo denního užívání např. infuze 1× měsíčně apod.). Samo vysazení kortikoidů však neléčí osteoporózu, pouze pomáhá k jejímu dalšímu nezhoršování. K léčbě jsou důležité léky na zavápnění kostí, i když v počátcích léčby mohou dělat vámi popisované obtíže – to by paní měla prodiskutovat s osteologem.


Dotaz
Dobrý den, chci se zeptat na vliv vitaminu D na RS, tedy, zda jej můžete doporučit a případně poradit ohledně vhodného dávkování?
Neboť jsem se dočetl, že se jeho užívání dost podceňuje a doporučená denní dávka tohoto vitaminu by tedy měla činit 1000–4000 IU, nebo se vystavovat slunečním paprskům na půl hod. 3× až 4× týdně. Také tam samozřejmě doporučují jeho příjem jak ve formě potravinových doplňků , tak v potravinách – zejména ryby jako makrely, losos, sardinky a tuňák.
S přáním slunečného dne V.
Odpověď
Vitamin D podáváme našim pacientům jednak jako prevenci osteoporózy při častém současném užívání kortikoidů – zde by preventivní dávka stačila cca 1000 IU/den (1–2 kapky vigantolu). Z hlediska RS je vitamin D považován za protizánětlivý a vhodný, přesná vyhovující a bezpečná dávka však zatím známa není. Většinou bezpečně podáváme max. 3000 IU/den (5 kapek), doporučujeme ryby ve stravě 2× týdně (sluneční osvit s horkem dělá řadě pacientů s RS špatně, taktéž nějaké výrazné slunění neřkuli solárium zase asi nelze doporučit vzhledem k rizikům nádorů kůže). V Kanadě zkoušeli podávat vysoké dávky vitaminu D (postupně zvyšovali z 10 000 na 40 000 jednotek denně), nebyly z toho žádné nežádoucí účinky a snad byl i určitý pozitivní vliv na RS, což však kvalitně z takto malé skupiny pacientů sledované pouze 1 rok nelze říci. Jednotné celosvětové doporučení stran dávkování neexistuje.


Dotaz
Dobrý den, na začátku jsem měla drobnou ataku, která nebyla léčena žádným lékem typu Medrol. (V té době ještě lékařka vyčkávala, protože nevyloučila infekci herpesvirem). Tato neurologická obtíž se spravila asi za dva měsíce. 
Od té doby jsem léčena v RS centru a na několik drobných neurologických příznaků během 4 let jsem vždy hned dostala 3 dny po sobě 1 g solumedrolu. Příznaky mi zmizely cca za 3 dny. Chtěla bych se proto zeptat, zda z doby, za kterou příznaky zmizí, lze usoudit na míru poškození nervových vláken či myelinu.
Ještě mám jednu otázku, zda lék Avonex (který si píchám od podzimu loňského roku) působí i proti herpesvirům. Četla jsem, že se používá při léčbě některých virových onemocnění – např. žloutenky.
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Bohužel v současné době nemáme k dispozici žádné rozhodující faktory pro určení dalšího průběhu RS a míry poškození myelinu či nervových vláken. Prognózu nelze dos¬ti dobře určit ani na základě charakteru atak a jejich úpravy na počátku choroby. Jediné, co víme, je důležitost včasného zahájení léčby moderními léky (jako je Avonex).
Avonex nemá prokázán významný vliv na herpetické viry (patří do jiné skupiny virů než viry žloutenky), ale individuální pacient může zareagovat na léčbu různě (jak snížením výskytu, tak naopak zvýšením výskytu oparů), nejsme schopni se ovšem nikdy vyjádřit, zda by taková aktivita herpesvirů (vyšší či nižší) nebyla sama o sobě i bez léčby Avonexem. V každém případě nejsou opak. výsevy oparů a prokázané herpesviry důvodem proti léčbě Avonexem.


Dotaz
Dobrý den. Můj otec trpí roztroušenou sklerózou. Bohužel svou nemoc moc dobře psychicky nezvládá. Potřebovala bych poradit, jestli k této nemoci může brát nějaké uklidňující prášky. Předem děkuji, K.
Odpověď
Péče o psychiku pacienta je velmi důležitá. Máme k dispozici léky, které může předepsat neurolog, případně i praktický lékař – doporučujeme moderní nenávyková antidepresiva ovlivňující serotonin (tzv. SSRI), případně v počátku léčby (2–3 týdny) v kombinaci s malou dávkou rychle účinkujících léků proti úzkosti a depresi (Neurol, Lexaurin atp. – ty však doporučujeme pro návykovost pouze krátkodobě). Kromě léků může pomoci také kvalitní psychoterapie. U těžších případů deprese, úzkosti atd. je někdy na místě konzultace psychiatra.


Dotaz
Dobrý den, mám RS diagnostikovanou 2 roky, stále se mi nedaří přestat s kouřením. Jezdím už nyní 2 měsíce na infuze léku Tysabri, chtěla bych přestat kouřit, ale mám slabou vůli, nedaří se mi to. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu použít lék Champix (přesně název nevím), paní doktorka mi řekla, že s tím nemá zkušenosti u RS a byla bych prý první “pokusný králík“. Děkuji za odpověď, L.
Odpověď
Champix klidně vyzkoušet můžete, řada našich pacientů s RS tak již učinila. Negativní vliv na RS nemá, pokud odpomůže od škodlivého kouření (které zhoršuje prokazatelně průběh RS), bude s velkou výhodou. Je na recept (může napsat kterýkoliv lékař), ale hradí si ho sám pacient.


Dotaz
Dobrý den, můj bratr má už 17 let RS. V jakém stadiu jsou výzkumy léčby RS kmenovými buňkami? Četla jsem, že se vědcům podařilo transplantací kmenových buněk zlepšit stav pacienta. Kam se můžeme s bratrem případně obrátit o informace? Existuje v ČR projekt výzkumu léčby kmenovými buňkami? A proč je na internetu tak málo zpráv o postupu výzkumů?
Děkuji vám za odpovědi!
S pozdravem
M. J.
Odpověď
Aktuálně je k dispozici pouze léčba vysokodávkovanou chemoterapií s následným vrácením vlastních kmenových buněk pacienta – tedy léčba, která je silně protizánětlivá, ale není schopna funkčně nahradit ztracená nervová vlákna. Je proto na místě pouze pro pacienty s akutním zánětem (tedy s ještě přítomnými atakami, délkou trvání choroby optimálně do 5 let a schopností ještě ujít alespoň 100 m bez opory a bez zastavení). Léčbu nezkoušíme s cílem zlepšení, ale s cílem stabilizovat chorobu. V pozdějších fázích choroby tato metoda nemá smysl a významně se zvyšuje i riziko závažných komplikací, případně i úmrtí při této léčbě.
Jiné typy kmenových buněk jsou zatím pouze ve výzkumu a nemají uplatnění pro pacienta s RS. To se týká i kmenových buněk z pupečníkové krve (i když v tuto chvíli nikdo neví, zda je za několik let nebudeme schopni využít).


Dotaz
Dobrý den, rád bych se zeptal, když infuze solumedrolu na ataku nezaberou a zhoršení dále trvá, znamená to, že je pacient v sekundárně progresivní fázi?
Děkuji
Odpověď
Úprava může být u některé ataky i v řádu měsíců, kromě solumedrolu – pokud neměl dostatečný efekt – při těžké atace podporujeme úpravu ještě cytostatiky. V každém případě neupravená ataka neznamená sekundárně progresivní fázi choroby – ta je charakteristická pozvolným (neakutním) zhoršováním.


Dotaz
Dobrý den,
je mi 30 let. RS byla dosud v pohodě, beru obden 5 mg medrolu. Nyní mám pocit, že se mi trošku zhoršil zrak na pravém oku. Je možno nějak léčit tuto pravděpodobně slabou ataku a neohrozit ani minimálně miminko? Nebo je lepší s tímto příznakem vydržet do porodu a řešit to solumedrolem po porodu. Zrak je jen lehce zhoršen.
Děkuji za radu
Odpověď
V těhotenství vždy postupujeme hodně individuálně – podle týdne těhotenství a hlavně intenzity příznaků. Ve třetím trimestru už nejsme tolik omezeni v léčbě jako na počátku těhotenství. Pokud má v této době pacientka jasný nový příznak, který trvá minimálně 24–48 hod., léčba je na místě. Volí se opatrné menší denní i celkové dávky solumedrolu. Pokud jsou příznaky pouze lehké, nepříliš obtěžující, nebo kolísavé, někdy volíme pouze vitaminy B a lehké zvýšení tabletkových kortikoidů (medrol). U poruchy zraku bych viděla na místě vyšetření očním lékařem a s jeho závěrem návštěvu RS centra, kde se na postupu konkrétně ve vašem případě domluvíte.


Dotaz
Dobrý den, v říjnu 2008 mi byla diagnostikována roztroušená skleróza z mozkomíšního moku. Měla jsem asi štěstí, jsem zařazena do studie SET, teď si budu píchat 4. injekci. Není mi po nich nic moc, ale snad se to časem zlepší. Normálně chodím do práce (pracuji v kanceláři), ale mám během dne stavy, kdy je mi hodně slabo, jako kdybych měla upadnout a musím si odpočinout. Jako by mi vypověděly nohy službu – ale slouží, motá se mi hlava. Neumím to přesně popsat, je to pocit, jako bych byla ve vzduchoprázdnu. Je to prosím ta únava při RS, o které se všude píše? Když si odpočinu, většinou se mi to zlepší. Pak mám stavy, že mě všude různě bolí – sem tam lýtko, achilovka, ruka, v zádech, rameno, ale není to nic, co by nešlo překonat. Prosím o zodpovězení dotazu, zda tyto stavy jsou při RS normální a jen stačí si na ně zvyknout, že mě teď budou životem provázet. Dříve jsem se vždy vyděsila, že upadnu, ale teď to zvládám. Předpokládám, že to nejsou ty ataky, že ataka je již daleko větší omezení a postižení. Prosím také o sdělení, zda je lepší únavu překonávat, třeba když chodím nebo cvičím (začala jsem cvičit na míči), nebo si raději odpočinout a pokračovat za chvilku. Pročítám teď různé informace o RS (objednala jsem si knihu, tak se těším, až přijde) a dočetla jsem se tak i tak. Také prosím o sdělení, zda je vhodné užívat rybí tuk, který jsem si koupila v kapslích. Dále beru Gingo bilobu, kterou jsem brala již před tím, a protože již před diagnózou jsem měla problémy s brněním nohou, užívala jsem hořčík, jestli v tom mám pokračovat. Je mi už 54 let, tak nevím, zda v tomto věku nemoc může mít jiný průběh než u mladých nebo stejně. Snažím se udržovat aktivitu a správnou životosprávu, tak snad bude dobře. Děkuji moc za odpověď, přeji hodně pohody a díky za vaši skvělou práci. 
Odpověď
Průběh RS je velmi individuální, určitě však obecně není jiný u pacientů, kde choroba začala později. Obtíže, které popisujete, skutečně atakou nejsou. Taková zakolísání mohou u RS být, podílet se přitom na nich může RS, obavy z jejích projevů, i nežádoucí účinky Avonexu. Určitě však máme u vás ještě rezervy ke zlepšení, protože jednak se časem snášenlivost Avonexu zlepšuje, jednak Avonex 100% funguje až po třech měsících podávání – čehož jste ještě nedosáhla. Určitě pro sebe děláte maximum, pokud pravidelně cvičíte i přes mírnou únavu, rybí tuk v kapslích je také výhodou, protože vitamin D má protizánětlivé účinky. Gingo i hořčík jsou přírodní záležitosti, které klidně užívat můžete i nadále. V naší knížce se dočtete ještě daleko více.
Držím palce


Dotaz
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli škodí helicid při dlouhodobém užívání. Mám reflux jícnu, je mně 31 roků, děkuji.
Odpověď
Neškodí, je to moderní bezpečný preparát na léčbu refluxu i vředové choroby obvykle v dávce 1–2 tablety (po 20 mg) denně.
Dotaz
Je mi 32 let. Před dvěma lety mi byl pro četné problémy (hlavně brnění a necitlivění končetin a poruchy vidění) odebrán likvor. Výsledek mi nikdo nevysvětlil. Stálo tam: porušená hematoencefalická bariéra, destrukce CNS, oligoklonární frakce IgG serum 11 a likvor 12.CT bylo v pořádku a MR mi nedělali. 
Nyní se problémy stupňují, brní a necitliví mi všechny končetiny a mám poruchy vidění. Nyní mi dokonce úplně vynechala levá noha, což jsem vůbec nečekala a rovnou jsem si překousla jazyk. Nyní jsem byla na CT mozku – jemná lineární hyperdenzita směřující z oblasti subkortikálně do bílé hmoty kolmo na průběh pravé postranní komory supratentoriálně vpravo fronto-¬-parietárně – v.s. drobná atypická cévní struktura (venózní angiom. VEP-vizuální evokované potenciály s alterací bilaterálně pro atypický tvar, sníženou amplitudu, prodloužené latence P100, N145. Nelze blíže topizovat ve zrakové dráze, podíl demyelizece na postižení možný. Nikdo mě dosud neposlal na MR. Co si o tom myslíte? Mohlo by se jednat o RS?
Odpověď
Jednoznačně musí být (a měla být již před 2 lety) doplněna magnetická rezonance, CT mozku pro vyloučení RS nestačí, přitom výsledky ostatních vyšetření (VEP a likvor) vedou k podezření na onemocnění typu RS. Dovyšetření MRI mozku by v takovém případě mělo být samozřejmostí pro každého neurologa.


Dotaz
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak poznám, že vidím dvojitě? někdy mám pocit, že na pravé oko vidím dvojitě, ale pouze světla, př. tlačítko na zapínání u počítače, venku lampu (ale vždy jen na dálku), na blízko vidím vše normálně, mohu číst bez problému. Mám RS od listopadu 2008 a na levé oko vidím velmi špatně, v podstatě jen mlhu, zlepšuje se to ale velmi pomalu. Léčím se prednisonem. Nevím, jestli to dvojité vidění na pravé oko nemám jen psychické, občas mám pocit, že u pravého oka mám mžitky. Je nějaké vyšetření, u kterého se dá zjistit, zda vidím dvojitě? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Pokud na jedno oko nevidíte, nemůžete nikdy vidět skutečně dvojitě, protože dvojmo člověk vidí tehdy, když obě vidoucí oči nemají stejnou osu postavení a pozorovaný předmět se obrazí na různých místech obou sítnic. Toho nelze docílit, pokud na jedno oko nevidíte. Samozřejmě ovšem na zdravém oku mohou vznikat příznaky patologických záškubů okem, které mohou obraz rozostřit. Toto rozpozná neurolog. Občasné mžitky před očima atakou RS nejsou, ale určitě ¬– pokud se opakují – je na místě vyšetření očním lékařem.


Dotaz 
Dobrý večer, chtěla bych vás poprosit o radu na téma RS a bolest zad. Je mi 52 let, nemoc mám asi 9 let, ale stále pracuji na plný úvazek. 3 roky mám Rebif 44, od srpna beru 1/2 cyklofosfamidu ob den. Rebif mi postupně usadil únavu, zlepšil stabilitu, zmizely divné pocity v celém těle. V současné době mám horší stabilitu, spíše než únavu pociťuji slabost ve svalech a nález na levé noze. Práci zvládám v pohodě, problém je chůze. Tedy ještě dost ucházející stav, až na ty bolesti zad, které byly opravdu velké, každý den a při každém pohybu a trvají už 6 let. Teprve po 4 letech bolesti (květen 07) jsem dostala lyricu, v lednu 08 jsem začala užívat léky na rozvolnění svalů Myolastan a Muscoril. Lyricu beru pouze 1 večer, 2 denně mi způsobovaly problémy hlavně se stabilitou. Trochu se to vylepšilo, bolest z bederní páteře se přestěhovala do oblasti boku, třísel a horní části stehen. Noha jinak téměř normálně pohyblivá a normálně citlivá se hodně rychle unaví. Chodidlo pak jako by plácá, nebo i bolí, jako bych tam měla všechny kosti zlomené. Nemohu na něj vůbec došlápnout. MR byla bez většího nálezu. Moc vás prosím o radu, jestli by bylo vhodné ještě nějaké vyšetření, třeba míchy. Při jakých problémech se dávají injekce do páteřního kanálku? Nikdy před tím mě záda nebolela. Dost jsem rekreačně sportovala. Ráda bych se přiměřeně hýbala, tak, jak se pacientům doporučuje, ale zatím mě pohyb ničí.V minulém roce jsem měla kombinace léků, které mi způsobovaly hlavně únavu.
Leden–květen – myolastan, muscoril, lyrica, duben – 3 infuze medrolu, které měly ovlivnit únavu nohy, ta byla však asi měsíc mnohem horší, od května cyklofos. + lyricu, užívám doposud. Myslíte, že by se dalo nakombinovat něco jiného?
Za případnou odpověď vám moc děkuji.
L. M.
Odpověď
V případě RS může obecně jít o několik druhů bolesti, které se také mohou odlišně léčit:
1. to může být bolest od vlastní RS – tzv. neuropatická, charakteru povrchové bolestivosti, pálení na kůži apod., na kterou se zkouší léky jako je Lyrica (nebo Neurontin, Timonil aj.), v období jejího vzniku mohou příznivě zaúčinkovat kortikoidy jako u jiných příznaků RS.
2. se může jednat o bolesti svalů při jejich nadměrné tuhosti (spasticitě) – na to by zaúčinkoval vámi zmiňovaný myolastan, muscoril (nebo baclofen a sirdalud).
3. bolet může i osteoporóza, na kterou – zvláště u hybně postiženého pacienta léčeného kortikoidy – musíme myslet a vyšetřit denzitometrii.
4. bolí záda jako taková, protože často při sezení na vozíku nebo opírání se o hole není správné zatížení bederní páteře a ta trpí. Zde je na místě dovyšetření RTG (případně rezonance nebo CT) bederní páteře a léčba bolestí zad, jak je na neurologii zvykem širokou škálou protibolestivých postupů.
Šetrná rehabilitace zkušených fyzioterapeutem je samozřejmě výhodou.
Držím palce.


Dotaz
Děkuji mockrát za vaše odpovědi.
Jsem prý podle edss stupnice na 3. stupni a mám ataku 4× do roka.
Proto moc doufám v Tysabri, i když vím, že jeho účinnost není 100%.
Proto, když mi tento lék ataky nezastaví, bude asi transplantace kostní dřeně na místě.
Ještě by mě prosím vás zajímalo, já bydlím s rodiči a oni dost kouří, tak jestli i zakouřené prostředí může mít na ataky vliv a dále, jakou účinnost má transplantace kostní dřeně.
Děkuji R.
Odpověď
Bohužel se už dnes ví, že pasivní kouření (kdy vdechujete zplodiny od kuřáka, byť sám nekouříte) je škodlivé stejně jako kouření samotné. Což by měli vaši rodiče určitě vědět.
Transplantace má u správně zvolených pacientů – viz má minulá odpověď – schopnost pozastavit chorobu u 60 % pacientů v průměru na 6–7 let. Pochopitelně požadujeme nekuřáctví a nekuřácké životní prostřední pacienta, který takovou léčbu podstupuje (pro kouřením daný horší průběh RS, horší výsledky jakékoliv léčby i snížení obrany¬schopnosti organismu).
Držím palce, ať Tysabri funguje a rodiče udělají nekuřáctvím hodně pro vaše zdraví.


Dotaz
Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala na těhotenství spojené s RS. Nedávno jsem se dočetla, že se při RS nedoporučuje epidurál. Co je na tom pravdy? Takže rodit císařem v celkové anestezii by bylo jediné východisko?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Z hlediska RS není důvod pro vedení porodu císařským řezem, k tomu se rozhoduje porodník pouze na základě porodnické situace, nikoliv pro samotnou diagnózu RS. Vzhledem k RS ovšem určitě nemáme žádné námitky proti epidurální anestezii.


Dotaz
Dobré ráno,
je mi 27 let. Před měsícem jsem byl hospitalizován pro velké bolesti bederní páteře. Na CT je nález volného fragmentu HD L5/S1. Byla mi zavedena analge¬ticko-¬myo¬relaxač¬ní terapie, ale bez zlepšení. Bolest mě i v noci zbudí a léky, které užívám, mi nezabírají (Sirdalud, Coxtral). A proto vás prosím o radu.
Děkuji.
Odpověď
Pokud tato kombinace léků nezabírá, měl byste opět dojít k ošetřujícímu neurologovi, aby ten zvážil doplnění dalších zobrazování (dynamické RTG snímky, magnetickou rezonanci) a další léčbu, která touto kombinací jistě nekončí. Velmi důležitá je i šetrná rehabilitace.


Dotaz
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda alkohol a hlavně kouření zhoršuje RS. Dále by mě zajímalo, co obnáší transplantace kostní dřeně od dárce, jaká jsou rizika a jak dlouho to trvá.
Děkuji
Odpověď
Alkohol v přiměřeném množství (1–2 deci vína denně) neškodí, kouření je naopak prokázaný rizikový faktor jak pro rozvoj, tak pro špatný průběh RS, proto lze před ním pouze varovat. 
Transplantace kostní dřeně od dárce se u RS neprovádí, protože riziko úmrtí je vyšší než 20 %. Je zde ovšem možnost léčby transplantací vlastních kmenových buněk pacienta. Tato agresivní léčba je vyhrazena pro pacienty s velmi agresivní RS, s četnými těžkými atakami se špatnou úpravou i přes všechny moderní dostupné léky. Tato léčba je v současné době navrhována především pacientům v prvních pěti letech choroby, ještě schopným chůze alespoň 100 metrů bez opory. Riziko úmrtí při tomto výkonu je nyní zhruba 2,3 % a celý proces od počáteční diskuse s pacientem až po propuštění z hematologie trvá cca 4–5 měsíců, poté pokračuje každodenní, a vzhledem k léčbě zcela nezbytná rehabilitace a cvičení.


Dotaz
Vážená paní doktorko, obracím se na vás s prosbou o radu. Je mi 36 let a před 3 roky jsem navštívila ter. lázně na Slovensku, kde jsem po koupání zkolabovala, od té doby začaly mé neurol. potíže. Mívám občasně zvýšené teploty 37–37,3, někdy mám pocit slabých závratí. Po vyloučení infekč. onemocnění a neurol. vyšetření cíleném na RS, výsledek negativní, vyšetření byla dělána před 3 roky, mé problémy stále trvají, asi před měsícem jsem měla výpadek vidění na obě oči, viděla jsem polovinu předmětu, ta druhá byla umazaná. Zrak se mi vrátil do normálu asi do 5 minut. Před třemi týdny mi začalo brnět přes den chodidlo, které se v klidové poloze uklidní, ale při chůzi a poklepu na místo nad klenbou opět brní. Před 5 měsíci mám udělanou MR z důvodu cysty v pineální oblasti, velikosti 1 cm, která je beze změn, dále EEG s negativním výsledkem. Po výpadku zraku mi bylo uděláno vyšetření očního pozadí a perimetr, vše negativní. Prosím váš názor, zda by se mělo vyšetření na RS znovu opakovat. Na imunologii mi byla zjištěná prodělaná chlam. infekce, která nebyla léčená a není a alergie na lepek. Děkuji za Váš názor a odpověď.
Odpověď
Obtíže, které popisujete, buď nejsou typické pro RS (zvýšení teploty, kolapsové stavy), nebo nemají délku trvání typickou pro obtíže u RS (příznaky u RS netrvají pouze v minutách, při chůzi a v klidu ne atd., ale řádově ve dnech bez přestání). Proto – pokud byla rezonance (pochopila jsem, že 2×) negativní i negativní vyšetření mozkomíšního moku – nevidím RS jako pravděpodobnou.


Dotaz
Dobrý den, maminka má RS, odebírá váš časopis a nevím, kde to našla, ale prý teď zjistili, že když budu brát vitamin D každý den, sníží to o 50 % možnost, že tu nemoc budu mít taky. Je to pravda? Jsou ještě vhodné nějaké další vitaminy? Děkuji, P.
Odpověď
Takto přesně nelze sice snížení rizika RS u dětí pacienta s touto diagnózou určit, ale pravdou jednoznačně je, že vitamin D je protizánětlivý, a jako jediný vitamin má u RS a její prevence význam. To tedy znamená dostatek ryb v potravě, případně vitamin D v kapkách (Vigantol – 2–3 kapky denně).


Dotaz
Dobrý den,
dnes jsem se o vaší společnosti dozvěděl z internetu a chtěl bych vás poprosit o radu.
Od léta roku 2007, kdy se mi projevily první příznaky RS, a na jaře 2008, kdy po sérii vyšetření mi byla potvrzena mým neurologem, se v podstatě nic ze strany lékařů neděje. Můj nynější stav je relativně v pořádku. Měl jsem zatím jen jedinou ataku. Neurolog mi předepsal lék Azaprine (50 mg) a zhruba po 14 dnech jsem jej byl nucen vysadit, jelikož jsem měl tak velké bolesti, že jsem se ani z postele nemohl zvednout.Teď ho neužívám, když jsem to sdělil lékaři, ten mi jen odsekl, že léčbu mám, hrozné se divil, jak lék snáším a s ujištěním, že pošle mou kartu do nějakého specializovaného centra. Nic se neděje a tento stav trvá již 9 měsíců, tak nevím. Proto bych vás chtěl poprosit, co mám dělat... Čekat, až se můj stav zhorší, se mi moc nechce.
J. N.
Odpověď
Objednání do RS centra v ČR funguje dvojím způsobem: 
1. Vás skutečně obvodní neurolog nebo někdy i obvodní lékař objedná, tedy kontaktuje nejbližší RS centrum a ihned vám řekne termín (i když ten je většinou za 3–6 měsíců), vybaví vás souhrnnou zprávou o dosavadním průběhu onemocnění a snímky magnetické rezonance. 
2. Bohužel musí vzít pacient iniciativu do rukou sám – tedy se především sám objednat. To není obtížné – kontakty na všechna RS centra v ČR jsou na www stránkách Rosky, je třeba vybrat si to nejbližší RS centrum a tam zatelefonovat (popřípadě si napsat mailem) o termín vstupní návštěvy. K té budete potřebovat doporučení k odbornému vyšetření (to může vystavit i obvodní lékař), zprávu od dosavadního neurologa o stanovení diagnózy (včetně toho, kdy a ve které laboratoři bylo vyšetření mozkomíšního moku a s jakým výsledkem), průběhu onemocnění a jeho případné léčbě, a snímky magnetické rezonance (obrázky nebo na CD – ty lze získat přímo na pracovišti rezonance, kde bylo vyšetření provedeno).
Pokud jste měl dosud jen jednu ataku, nesplňujete v tuto chvíli kritéria pojišťovny na moderní injekční léky, a prodlení ve smyslu ještě několika měsíců čekání na termín v RS centru není až takový problém. Rozhodně byste však v RS centru sledován obecně být měl – stejně jako každý pacient s touto diagnózou – protože jedině tam se můžete dostat jak k těmto injekčním lékům (pokud byste kritéria počtem atak naplnil), tak ale především k pravidelným kontrolám rezonance, podle situace ke klinickým studiím s novými léky a dalším možnostem.
Držím palce


Dotaz
Prosím! Mám RS už několik let, ale není na mně vidět, vše se odehrává bolestí hlavy (každý den) a únavou. Před tím se mi hlava motala 7 let, jen jsem ji zvedla z postele – z toho mě vysvobodilo těhotenství – taky mi to nikdo nevěřil jako nyní.
Jenže nyní už jsem v letech a další těhotenství je nemožné. Nyní k věci. Abych mohla fungovat, tak beru 3–5 atalarginů denně. Ráda bych se to odnaučila nebo zmírnila, ale sama to nezvládám – nemám doma zázemí.
Na psychiatrii jsem léčena.Vím, že existují 3měsíční odvykačky, ale na to nemám odvahu, protože se bojím, aby se nerozjela RS – přece jen tvrdý zákrok asi není řešení. Předem děkuji, H.
Odpověď
Bolesti hlavy nepatří k příznakům RS, ale samozřejmě patří do kompetence neurologa, případně – při závislosti na některých lécích proti bolesti – i ve spolupráci s psychiatrem. Žádné “dramatické odvykačky“ si nepředstavujte, jedná se o dlouhodobější proces záměny za modernější a bezpečnější léky, který řídí neurolog zkušený v problematice bolestí hlavy, případně lékař z Centra pro léčbu bolesti. Informujte se tedy ve svém RS centru na takového odborníka na bolesti hlavy, měla byste se dostat do jeho péče. Pro RS rozhodně v takovém šetrném postupu negativum nevidím, spíše vás poškozuje závislost na ataralginu a neřešení bolestí. Stran únavy – ta k RS patří, ale dá se proti ní bojovat tímto způsobem: pravidelně, každodenně aerob¬ně cvičit (např. jízda na rotopedu).


Dotaz
Prosím o radu, diagnózu roztroušené sklerózy mám pět let, injekce copaxonu si píchám čtyři roky. Od té doby jsem neměla jedinou ataku ani jiné potíže. Chci se zeptat, co by se stalo, kdybych si píchala copaxon přes den. Přece jen by to byla trochu úleva. Na MR mi zjistili jen jediné ložisko šest milimetrů ¬– prý muže být demyelinizační nebo degenerativní. Moc prosím o odpověď. Děkuji S. R.
Odpověď
Nevím, zda vyjádření “přes den“ myslíte v průběhu dne, a nikoliv večer, kdy si většina pacientů léky aplikuje – pak problém ve změně času injekce rozhodně žádný není. 
Pokud myslíte aplikaci obden, tedy každý druhý den, zde již problém jednoznačně je, protože efekt copaxonu je prokázán pouze při každodenní injekci. Váš dotaz po 4 letech injekcí samozřejmě chápu, zvlášť pokud se choroba jeví jako velmi stabilní. Bohužel naše znalosti o RS a její léčbě nám dosud neumožňují odhalit pacienta, u kterého by choroba byla v klidu sama od sebe i bez léčby, od pacienta, který má chorobu v klidu právě jen díky oné léčbě. Proto se kloníme k pokračování v léčbě – když se jeví takto účinná. Pokud byste se rozhodla injekce neaplikovat denně, nemá smysl tak činit obden, raději se v takovém případě domluvte v RS centru na vysazení léku. Myslím, že takový je fair přístup. Bohužel jinak než vysazením léku s rizikem aktivity choroby nejsme schopni fungování léčby odhalit. I když je malý nález na MRI, jistě vám byla podle platných kritérií v ČR léčba zahájena po 2 atakách RS i s pozitivním nálezem v mozkomíšním moku, a to je aktivita choroby, kterou nelze opomenout. Jiným důvodem vaší úvahy o méně časté aplikaci by mohly být výrazné reakce v místě vpichu – to je třeba řešit přímo s ošetřujícím neurologem v RS centru, někdy si tyto reakce mohou vyžádat změnu léčby.


Dotaz
Dobrý den, paní doktorko 
Mám RS 6 let a píchám si interferon beta a i přes to mám zhoršenou citlivost dolních končetin. Myslíte, že je možné přijít na RS Centrum i bez předchozího objednání? 
Děkuji za odpověď.
Odpověď 
Určitě – každé nové nebo znovu se objevivší neurologické příznaky, které trvají déle než 24 hodin bez přestání, splňují definici ataky. Měly by být proto co nejdříve léčeny, ať už na RS centru, nebo u nejbližšího obvodního neurologa.


Dotaz
Dobrý den!
Je mi 34 let. Jsem čtvrtý rok diagnostikovaná s nemocí RS a léky první volby selhaly. Před měsícem jsem dostala první dávku léku TYSABRI. Po které dávce začne lék v těle účinkovat?
E.
Odpověď
Účinek Tysabri nastupuje za 6 týdnů od zahájení podávání (tedy zhruba za dva týdny od druhé dávky).


Dotaz
Dobrý večer, měla bych na vás dotaz, moje matka zemřela na ALS. Její rodiče oba v 80 letech na Alzheimera, sestra mojí maminky vloni umřela prý, protože přesný název diagnózy neznám, ale důvěřuji své tetě – je zdravotní sestrou, na odumírání mozku. Nemohla prý ke konci ani mluvit. Jejich přímý bratranec umřel nedávno také na odumření mozku. Presto nám neurolog tvrdí, že spojitost je náhodná, dědičné to není. Mně ovšem připadá, že to nemůže být náhoda, tolik neurologických nemocí v příbuzenstvu. Díky za váš názor.
Odpověď
Mluvíte o několika chorobách (některé i naprosto nedefinovatelné jako “odumírání mozku“ – což může v neurologii znamenat několik desítek diagnóz), jejichž vztah k dědičnosti je velmi různý, těžko proto konkrétní riziko v rodině odhadnout. Jediné, co je důležité pro ostatní členy rodiny, a co jistě vyloučeno bylo, že se nejednalo u některých příbuzných o onemocnění skutečně dědičné, které by se pak dalo případně vyšetřit v rámci prenatální diagnostiky plodu u těhotné ženy v riziku onemocnění (což není případ ALS a ve většině případů ani Alzheimerovy choroby, ale pouze některých neurodegenerativních onemocnění).


Dotaz
Ne poprvé narážím na články, kdy pacienti s RS uvádí, jak moc jim pomohla opakovaná (příp. pravidelná) bodnutí včelami, jaké jsou vaše názory na toto téma a zda by mohla mít podobné účinky např. mast se včelím jedem (apisinem)? Děkuji V.
Odpověď
Žádná kvalitní studie s medicínsky prokazatelným efektem včelího jedu na průběh RS neexistuje. Alergizaci organismu tímto způsobem určitě nedoporučujeme.


Dotaz
Jaký vliv má otužování při RS, neboť při návalech horka a pocitu přílišné únavy mě opět na chvíli postaví na nohy, jaké jsou poslední poznatky při RS o kryoterapii. Děkuji, V.
Odpověď
Přiměřené, zdravé otužování (bez zvýšení počtu infekcí) je vhodné. Kvalitní, směrodatná studie s celkovou kryoterapií (polarium) u RS neexistuje. Obecně se k tomuto výkonu nekloním, efekt prokazatelný není. Je možno vyslovit i teorii (taktéž ovšem neověřenou), že ochlazení organismu může následně vést k nastavení tolerované teploty ještě nižší, než byla před kryoterapií, tedy i ještě horší toleranci vyšších teplot obecně. Zkušenosti několika našich pacientů ukazují, že pacienty na vozíku nejde do této “léčby“ ani zařadit, u ostatních byl efekt buď žádný, nebo subjektivně dobrý (ale v těchto případech bylo možno efekt připsat spíše čtyřtýdenní rehabilitaci, v průběhu které kryoterapie proběhla jako doplněk).


Dotaz
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak moc vadí při RS požívání alkoholu a kouření... Četla jsem, že kouřit by se nemělo vůbec a alkohol jen s mírou. Co je na tom pravdy? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Kouření prokazatelně zhoršuje průběh RS, proto jej rozhodně nedoporučujeme. Alkohol v přiměřené míře, pokud nejsou nějaké problémy s jaterními testy, není problém.


Dotaz
Dobrý den, potřeboval bych radu, jak přibrat. Měřím:181 cm a vážím jen 55 kg. Jakou stravu mi při RS můžete doporučit (kukuřice a nic, co mě napadá z tzv. zdravé výživy, nepomáhá). Děkuji, V.
Odpověď
Váš body mass index (BMI) činí výpočtem z váhy a výšky 16,7 (norma je alespoň 20). Rozhodně nemyslím, že by to bylo pouze na mém doporučení doplňku stravy. Určitě bys¬te měl být obvodním lékařem odeslán k internímu (nutričnímu) lékaři, který může doporučit a jako specialista i předepsat správně vyváženou stravu ke zvýšení hmotnosti. Je nutné i zvážení a dovyšetření důvodů nízké hmotnosti (obvodní lékař ve spolupráci s lékařem interním).


Dotaz
Dobrý den! Chci se zeptat, zda mohu pít občas černé pivo, když mám RS. Děkuji, D. Š.
Odpověď
Pokud “občas“ znamená 2–4× měsíčně 1 láhev, nemáte nějaké obtíže s játry (zvýšení jaterních enzymů podle standardních krevních vyšetření) či epilepsii, pak nevadí.


Dotaz
Dobrý den, před měsícem mi byla diagnostikována RS – tak se snažím získat veškeré informace – hlavně přes internet – o výživě, cvičení atd. Dostala jsem se i na vaše stránky a moc děkuji, dozvěděla jsem se moc a moc užitečných informací. Jen co se týče vhodného cvičení, zatím jsem nikde nic nenašla. 
Prosím, zda byste mi mohla také zodpovědět dotaz, zda je dobré nebo zda mohu podstoupit tzv. Jonášovu detoxikační metodu. Je to sice drahé, ale říkám si, že kdybych si pročistila organismus, třeba by se mi ulevilo. Jestli je možné ji podstoupit i při braní léků. 
Je mi už 54 let, RS je nemocí, jak jsem se dočetla, spíše mladých lidí, nevím, zda průběh choroby je v pozdějším věku horší, nebo lepší, tak budu doufat. Teď momentálně beru solumedrol, cítím se jakž takž a mám naději být zařazena do studie SET – po první atace. 
Děkuji za zodpovězení dotazu a děkuji za vaši činnost. I.
Odpověď
Dobrý den, pokud se potvrdí podezření na první ataku RS a budete zařazena a léčena ve studii SET, je to v takovém případě to nejlepší, co se může stát, protože zcela nejzásadnější pro zlepšení prognózy našich pacientů (důležitější než jejich věk) je zahájení léčby včas hned po první atace. Cvičení rozhodně doporučujeme (vynechat pouze při samotné akutní atace a při léčbě vysokými dávkami solumedrolu). Nejlépe cvičení aerobní (rotoped apod.). Více se můžete dočíst v knize “Je roztroušená skleróza Váš problém?“, kterou lze objednat přes Rosku. Alternativní metody často dosti zneužívají situace našich pacientů, kteří se potýkají s diagnózou, která není zcela vyléčitelná. Peníze bych proto tímto směrem nevydávala, raději bych je právě investovala třeba do permanentky do fitness centra nebo do koupě rotopedu. Detoxikační metoda nemá prokázaný vliv na průběh RS. Pokud má něco význam stran stravy, je doporučován vitamin D, případě probiotika (jogurty s živými kulturami).
Držím palce.

Zdravotní poradnu zajišťuje  

MUDr. Eva Krasulová, PhD
Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd
Univerzita Karlova v Praze

1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
Kateřinská 30, 128 00 Praha 2

poradna@roska.eu



Další informace

Výzkum kongitivních funkcí

Letak Psychologie Normy small

Nová kniha s RS

Nova kniha

Časopis Roska

Casopis Roska c 4 2017

Aktivní Život s RS

aktivni zivot

Časopis NRZP "Mosty"

Mosty

Vydavatelství

Časopis v současnosti bude vydávat Unie Roska v ČR jen v elektronické podobě, proto  již nelze objednat předplatné.

Kromě Časopisu Roska nabízíí Unie Roska mnoho dalších aktuálních publikknihy.jpgací nejen ze své vydavatelské činnosti.

 





Objednat...

Naši partneři

    • arigo
    • bariery
    • baxter
    • bayer
    • best
    • biogen-idec
    • car-club
    • ceros
    • cofi
    • dma
    • domov-svateho-josefa
    • easysoftware
    • ereska-aktivne
    • gsk
    • healthcare-institute
    • healthcare-institute2
    • impuls
    • ketodiet
    • knowhow-club
    • merck
    • meyra
    • ministerstvo-zdravotnictvi
    • mpsv
    • nadace-sirius2
    • neziskovky-cz
    • nfoz
    • novartis
    • nros
    • nrzp
    • obchodni-komora-svycarsko-cesko3
    • praha
    • prvni-krok2
    • repo-reck
    • sanofi
    • selvo
    • teva
    • urad-prace
    • vzp