Hlavní informace

Dotaz

Dobrý den,

chtěl bych se ještě zeptat na spolehlivost MR při vylučování RS. Pokud jsem ji měl čistou, mohu se spolehnout, že RS nemám?

Děkuji, L. Š.

Odpověď

Diagnóza RS je stanovena na základě typických klinických příznaků/neurologického nálezu, průkazu ložisek na magnetické rezonanci mozku nebo míchy a na nálezu
v mozkomíšním moku. Jednotlivé charakteristiky diagnózy nelze oddělit
a vyhodnocujeme je komplexně (případně jejich část
- podle příznaků volíme spektrum vyšetření).

 

Dotaz

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na pravděpodobnost RS za těchto symptomů. Jediným projevem je závrať. Začala před rokem a omezovala se na polohu vleže. Už ale asi měsíc ji cítím i vestoje. Je možné, aby se mi třeba za rok neobjevily jiné příznaky na pohybovém ústrojí nebo zraku? V rodině RS nemáme, ale věk na ni mám - 28 let.

Děkuji za odpověď,

L. Š.

Odpověď

Příčinou polohové závrati bývá nejčastěji tzv. benigní polohové vertigo (řeší se cílenými manévry u neurologa či ORL lékaře, který manévry ovládá). Vyhledejte neurologa - zajistí vyloučení jiných příčin a případně i odeslání správným směrem dále (vestibulární vyšetření).

Dotaz

Dobrý den,

chtěla jsem poprosit o pomoc s váhou. RS mám diagnostikovanou 4 měsíce, proběhla léčba solumedrolem a v současné době aplikuji injekčně copaxon. Za tu dobu jsem přibrala 12 kilogramů a jsem z toho velmi nešťastná. Mohla bych poprosit o radu, nebo kontakt na někoho, kdo pomáhá v tomto směru pacientům s RS?

Děkuji moc za pomoc a přeji hezký den

V. Ž.

Odpověď

Jednorázové podání solumedrolu nezpůsobí dlouhotrvající nárůst váhy. Taktéž nárůst váhy u copaxonu lze považovat za naprosto výjimečný a většinou za to ani v těchto výjimkách copaxone sám nemůže. Doporučuji úpravu životního stylu - stravy
a samozřejmě každodenní pohybovou aktivitu, což je perfektní i pro RS samu.

Dotaz

Dobrý den, je mi 32 let a před čtyřmi dny mi byla diagnostikována RS, plánujeme
s manželem druhé dítě a v této souvislosti se chci zeptat, jaký je váš názor na oddálení léčby až po těhotenství, nebo je zapotřebí ihned nastoupit léčbu a až poté po čase se pokusit
o miminko. Mám předepsaný solumedrol v kapačkách (3 dny v nemocnici) a poté v RS centru se uvidí co dál. Můj stav je v současnosti bez atak (měla jsem jen první ataku před třemi měsíci, vzhledem ke které jsem podstoupila vyšetření, které odhalilo RS
- špatné vidění na jedno oko a pak už nic dalšího). Chtěla bych znát váš názor, děkuji J. M.

Odpověď

Samozřejmě radit konkrétnímu pacientovi přesný postup mailem nelze. Mohu vám pouze doporučit, abyste vyčkala plánovaného vyšetření v RS centru a diskuze tamtéž. Zpravidla preferujeme, aby byla pacientka alespoň rok léčena (pokud je léčba indikována), a podle vývoje a aktivity RS se následně pacientka znovu rozhoduje již se znalostí příslušných rizik, zda si bude další dítě pořizovat, či nikoliv. Výsledná volba je samozřejmě na ženě samé, ale být moc hrr do těhotenství (navíc, když potřebujete být zdravá máma již pro jedno dítko), bych opravdu nemohla doporučit.

Dotaz

Vážená paní doktorko,
mám sestru, která má již několik let roztroušenou sklerózu a je léčená. Vypěstovali jsme s manželem rakytník rašetlákový, který letos poprvé má mnoho plodů. Bobule jsem zalila medem. Přečetla jsem si, jaké množství vitaminů a minerálů obsahuje. Mám dotaz, zda sestře mohu rakytníkové plody nabídnout. Mám obavy, aby se ještě více nenarušil autoimunitní systém.

Odpověď

Rakytník obsahuje vitaminy skupiny B a další. Při rozumném občasném užití bych negativní vliv na RS nepředpokládala. Jako vždy a všem pacientům si ale dovolím poznamenat, že mnohem důležitější pro RS je pravidelný každodenní pohyb, tedy permanentka na cvičení či rotoped je dárkem mnohem podstatnějším než jakékoliv doplňky stravy. Nejdůležitější vitamin ve vztahu k RS je pak vitamin D, který ovšem
v rostlinách nenajdete, je především v rybách.

Dotaz

Dobrý den,

je mi 23 let, RS mám diagnostikovanou rok a půl, užívám copaxone a obden medrol. Zhruba před čtvrt rokem jsem začala pravidelně ráno cvičit. Kombinace kardia a posilování, jídelníček vyvážený. Dostala jsem na vyzkoušení jeden spalovač tuků, který mě opravdu neskutečně nakopne, a to nejen na cvičení, ale i na celý pracovní den, což je super. Bohužel, nejsem si jistá jeho složením (gelový extrakt z aloe vera) v kombinaci s RS, čímž se dostávám k otázce (složení: http://www.f-sport.cz/eshop/print.php?id=2407).

Je vhodné ho používat dlouhodobě, a jak jsou na tom vůbec spalovače obecně? Jsou v nich látky, kterým je pro mne vhodné se vyhýbat?

Děkuji za odpověď a přeji pěkný den, Klára

Odpověď

U aloe vera při pravidelném užívání nelze imunostimulační, a tedy pro RS nepříznivé, účinky vyloučit. Obecně uvedené preparáty nejsou tělu přirozené, tím méně pak vhodné pro pacienta s RS. Nicméně studie, které by toto kvalitně potvrzovaly či vyvracely, neexistují. Doporučuji použít zdravý rozum jako ve všem - výjimečné užití jistě neuškodí, pravidelné užívání bych při přesně neznámých vlivech na RS nedoporučovala.

Dotaz

Dobrý den,
měla bych dotaz týkající se vedlejších příznaků Rebifu 44. Od 6. 8. jsem si ho začala píchat postupně od 8,8, nyní jsem už cca 14 dnů na dávce 44. Hned v prvním týdnu na plné dávce jsem skončila s atakou na solumedrolu a nyní už třetí den mám šílené bolesti kolen. A to takové, že když se chci postavit, tak se mně kolena úplně podlomí bolestí a padám... Když zatnu zuby a cca minutu tu bolest vydržím, tak začne ustupovat a sem schopná dojím aspoň na záchod, to stejné u rukou, ty mám tak slabé a ztuhlé, že skleničku musím držet oběma.
Celkem mě to děsí, vzhledem k tomu, že před rebifem jsem mohla běhat do schodů, ušla jakoukoli vzdálenost bez problémů a vůbec na RS se přišlo úplnou náhodou a teď po lécích, které mně mají co nejvíce tento stav prodloužit, jsem naopak naprosto nepoužitelná.
Můj dotaz tedy zní, jestli i tyto ochromující bolesti kloubů a ztuhlost svalů patří
k začátku léčby na rebifu a srovná se to, nebo je něco vážně špatně. Ibalgin nepomáhá a ani ho nechci brát každý den.
Děkuji za odpověď, H.

Odpověď

Reakce na zahájení léčby interferonem bývají individuální a různé intenzity. Pokud je bolest kloubů vysloveně v návaznosti na aplikaci injekce (a zde je časová souvislost evidentní), je často spojena i s teplotou apod., pak to k interferonu patří. Ne každému Ibalgin vyhovuje, doporučujeme kombinovat s paralenem, rozhodně se pravidelnému užívání těchto léků první měsíce léčby nevyhýbat. Reakce mají tendenci se postupně zmírňovat až odeznít. Po měsíci léčby -

 tedy v nejbližších dnech - jste měla či budete mít tak jako tak kontrolu na RS centru, takže to můžete probrat ještě i se svým lékařem.

Dotaz

Dobrý den,
ráda bych znala fundovaný názor nestranné lékařky, která se věnuje RS. Je mi 35 let a jsem bezdětná. Bohužel jsem svého muže potkala až před 2 lety a teď po svatbě uvažujeme o dítěti. RS mám diagnostikovanou čtvrtým rokem a píchám si copaxone, jsem 3 roky bez ataky.
Moje gynekoložka se na těhotenství netváří přívětivě, nemá s RS moc zkušenost, ale ve spojitosti např. těhotenství v 36 letech a RS a navíc nadváhy (i přes to, že mám kolem 100 kg, tak mám kondici myslím dobrou, pravidelně cvičím atd.) mi to nedoporučuje.
Děkuji moc,
J.

Odpověď

Obecně zastáváme kladný přístup k těhotenství u RS. Pokud si tedy pacientka dosud nesplnila své mateřské touhy/povinnosti, chce mít dítě, má fungující vztah s partnerem a optimálně i fungující rodinné zázemí, pak je na místě pouze graviditu co nejlépe načasovat. Optimálně do doby stabilizace RS klinicky (fungující léčba s minimem atak jako u vás) i dle rezonance. Určité riziko aktivity choroby po těhotenství existuje, ale dobré načasování jej snižuje, což dále podporujeme i velmi omezenou dobou kojení
a včasným návratem na moderní léčbu (jako je např. copaxone). Přidružené otázky (věk, obezita) musíte zvážit vy sama, upřímně, na dnešní dobu věk nepovažuji za neobvyklý, rizika obezity a těhotenství nemohu jako neurolog posoudit. Jednoznačně je konečné rozhodnutí především vždy na pacientce.

Dotaz

Dobrý den,

prosím o odpověď na dotaz, z jakého důvodu mi byl předepsán lék Cipralex. Byl mi předepsán bez jakéhokoliv mého dotazu. Roztroušenou sklerózu mám od r. 1998, tento lék už beru mnoho let.

Děkuji za odpověď.

B.

Odpověď
Cipralex je moderní antidepresivum běžně předepisované pacientům s RS, kteří mají sklon
k depresi, nevyrovnané náladě, přehnaným emocím, které jim vadí, atd.

  Sestavil Jaroslav Zika

Zdravotní poradnu zajišťuje  

MUDr. Eva Krasulová, PhD
Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd
Univerzita Karlova v Praze

1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
Kateřinská 30, 128 00 Praha 2

poradna@roska.eu

poradna@roska-praha.cz

 

Další informace

Roska v Letmu

Roska v Letmu

Roska Ostrava 30 let

Roska ostrava 30 let

Časopis Roska

Casopis Roska c 3 2017

Aktivní Život s RS

aktivni zivot

Časopis NRZP "Mosty"

Mosty

Vydavatelství

Časopis v současnosti bude vydávat Unie Roska v ČR jen v elektronické podobě, proto  již nelze objednat předplatné.

Kromě Časopisu Roska nabízíí Unie Roska mnoho dalších aktuálních publikknihy.jpgací nejen ze své vydavatelské činnosti.

 





Objednat...

Naši partneři

    • arigo
    • bariery
    • baxter
    • bayer
    • best
    • biogen-idec
    • car-club
    • ceros
    • cofi
    • dma
    • domov-svateho-josefa
    • easysoftware
    • ereska-aktivne
    • gsk
    • healthcare-institute
    • healthcare-institute2
    • impuls
    • ketodiet
    • knowhow-club
    • merck
    • meyra
    • ministerstvo-zdravotnictvi
    • mpsv
    • neziskovky-cz
    • nfoz
    • novartis
    • nros
    • nrzp
    • obchodni-komora-svycarsko-cesko3
    • praha
    • prvni-krok2
    • repo-reck
    • sanofi
    • selvo
    • teva
    • urad-prace
    • vzp