Hlavní informace

Dotaz

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli mohu na bolest brát nalgesin. V příbalovém letáku jsem se dozvěděl, že se nemá užívat v kombinaci s léky potlačujícími imunitu. Beru azaprin, injekčně betaferon. Paralen, panadol, ibalgin brát nechci kvůli ledvinám.

Odpověď

Z hlediska RS a její léčby občasné užití nalgesinu nečiní problém. Vzhledem k ledvinám může být při podávání obden s betaferonem problém také. Pokud tedy máte vážnou poruchu ledvinných funkcí, užívání podobného léku konzultujte se svým nefrologem. Pokud to byla pouze obecná nespecifická starost, pak bych doporučila z hlediska nezátěžovosti pro organismus jistě 1. volbu – tedy paralen nebo ibuprofen. Obecně jsou nejšetrnější.

 

Dotaz

Dobrý den, léčím se dlouhodobě s RS a jsem v invalidním důchodu, schopná chůze o jedné holi. Po infuzní léčbě solumedrolem a následně tabletami Medrolu mě byly kortikoidy postupně vysazeny. Po ukončení léčby se objevily bolesti svalů nejprve na jedné ruce, pak i na druhé. Bolest neurolog zmírňuje léky jako Nimesil, Rivotril kapky, DHC... Ty pomáhají jen částečně, ale bolestivost nezmizí. Zajímalo by mě, zda tyto potíže souvisí s RS, jak často se vyskytují a zda by je bylo možné odstranit léčbou kortikoidy.

Děkuji za odpověď, I. K.

Odpověď

Kortikoidy na bolest zabírají, pokud je to bolestivý příznak v rámci ataky RS, nebo je bolest způsobena např. revmatologickým onemocněním atd. Všechny jiné příčiny bolesti (chronická bolest u RS po již odléčené atace, kvůli tuhosti svalů, kloubní bolest z in­aktivity, osteoporóza, atd.) na kortikoidy reagovat nebudou.

Pokud se bolest objevila v bezprostřední návaznosti na jejich vysazení, je možné se s neurologem na jejich znovuzahájení domluvit, ale většinou je nutno pečlivě zvážit, aby spíše nepřevýšila rizika možný účinek. Při těžké chronické bolesti nereagující na základní analgetické postupy je možno vyhledat centrum pro léčbu bolesti.

Dotaz

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je při RS (kterou mám 2 roky, obden si píchám betaferon) možno chodit na spinning. Věnuji se i jiným sportům, mám ráda rotoped, chtěla bych vyzkoušet i toto cvičení. Mockrát děkuji za odpověď, L.

Odpověď

Spinning můžete bez obav vyzkoušet – jako při každém jiném aerobním sportu dbejte na postupné navýšení zátěže dle trénovanosti a dostatek tekutin.

Dotaz

Dobrý den. Léčím se lékem Tisabri a chtěla jsem se zeptat, zda při této léčbě je možné brát potravinový doplněk mladý ječmen. Děkuji a na shledanou

Odpověď

Uvedený potravinový doplněk neublíží ani nepomůže. Jako vždy doporučuji spíše investovat do mnohem důležitějších pohybových aktivit.

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz, zda může pacient s roztroušenou sklerózou absolvovat kryolipolýzu, radiofrekvenci a jiné podobné kosmetické zákroky.

Moc děkuji za odpověď. S pozdravem, J. I.

Odpověď

Každý zásah do organismu může mít teoreticky nepříznivý vliv na RS. Samozřejmě, pokud se obecně jedná o drobné místní zákroky bez celkové anestezie, bez použití tepelné energie, bez rizika infekce, pak je riziko zhoršení RS minimální. Obecně bych ovšem u RS doporučovala pouze zákroky jednoznačně zdravotně nutné, což kosmetické záležitosti většinou nejsou. Daleko výhodnější ze všech hledisek je pravidelná pohybová aktivita.

Dotaz

Dobrý den, je mi skoro 28 let a před třemi roky mi zjistili RS a zhruba tři čtvrtě roku si píchám AVONEX. Moc bych vás poprosila, abyste mi poradila ohledně stravování.

Vím jen, že ve svém jídelníčku bych neměla vynechávat vitamin D a E, ale nic víc nevím. Četla jsem si, že stravou se dá pozitivně ovlivnit i tato nemoc.

Děkuji Vám za odpověď, L. V.

Odpověď

Žádná zvláštní doporučení stran stravy u RS nejsou.

Racionální strava, ryby 2× týdně, doplněk stravy v podobě vitaminu D, 2–3× týdně aerobní cvičení 20–40 min. A nekouřit. To je základ, který pro sebe můžete s RS udělat.

Dotaz

Dobrý den, je mi 28 let a RS mi diagnostikovali v 15 letech, to byl zánět očního nervu a pak brnění půlky těla, od té doby klid. Léky nemám, chtěla bych znovu otěhotnět, první těhotenství proběhlo v pořádku, ale teď mám strach. Myslíte si, že to mám riskovat?

Moc děkuji za odpověď, M.Š.

Odpověď

Těhotenství je obecně vždy určitým rizikem nové aktivity onemocnění. Svůj konkrétní případ prodiskutujte především s lékařem, který Vás zná – tedy včetně neurologického nálezu a aktuálního výsledku poslední magnetické rezonance. Pokud by onemocnění klinicky i na rezonanci bylo 15 let zcela bez aktivity, pak lze asi říci, že je riziko zhoršení po porodu relativně malé, byť ho nelze vyloučit úplně. Konečné rozhodnutí bude vždy na Vás a Vaší rodině (především partnerovi), která by měla být s případným těhotenstvím plně srozuměna a připravena stát při Vás a ve všem pomoci.

Dotaz

Dobrý den,
před rokem mi byla diagnostikována RS. Nyní navštěvuji RS ambulanci v Brně. Posledních šest měsíců mám neustále (ráno stejně jako večer) o asi tři centimetry oteklou dolní část levé dolní končetiny. Pan doktor mi řekl, že otoky nemají s RS nic společného a poslal mě na cévní vyšetření. Podle tamního lékaře by mělo být s mými cévami vše v pořádku. Chci se optat, zda jste se s podobným případem už nesetkali. Zda otoky opravdu s RS nic společného nemají. Pan doktor mi a kožnímu lékaři totiž před rokem po telefonu tvrdil, že svědění kůže s RS také nesouvisí. Toto svědění se však po týdnu změnilo v abnormální přecitlivělost pravé horní končetiny a ještě po roce ruka není zcela v pořádku. Ráda bych proto věděla, na čem jsem. Tento týden ve čtvrtek jedu opět na kontrolu a nevím, zda se důsledněji hlásit o léčbu.
S pozdravem a přáním pěkného dne, I. S.

Odpověď

Otok jako takový sama RS nezpůsobuje. Může se pouze podílet na jeho vzniku v případě, že je končetina ochrnutá, méně se hýbe a tím je i menší výkonnost svalové pumpy, která žene krev z končetiny směrem nahoru do těla. V případě nedostatečnosti svalové pumpy s převahou na jedné končetině se může takto otok jednostranně objevovat. Zásadní je, že máte vyloučenu cévní trombózu. Jinak zmírnění může poskytnout ve výše uvedeném případě pouze každodenní cílené cvičení. Pokud by cévní lékař uzavřel, že se podílí na otoku i lymfa (míza), je možno vyzkoušet i lymfodrenáže, které si ale pacient v tomto případě plně hradí.

Dotaz

Dobrý den, mám diagnostikovanou RS a měla bych podstoupit u zubaře zákrok, kdy je třeba lokální anestezie. Je to z hlediska RS nějak nebezpečné? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď

Lokální anestezie problém není. Na místě je zajištění antibiotiky, a pokud užíváte dlouhodobě kortikoidy (prednison, medrol) také jejich přechodné zvýšení v období kolem zákroku. Toto Vám upřesní Váš neurolog.

Dotaz

Milá paní doktorko, chtěla bych se zeptat: v zimních měsících chodím ráda do solária, tak 1× týdně na kratší dobu, snažím se opalovat co nejbezpečněji a spíše méně než více. Avšak užívám rivotril na uvolnění spazmů. Není to kontraindikace? Děkuji za odpověď, P.

Odpověď

Solárium nelze z medicínského hlediska doporučit obecně vzhledem k riziku vyvolání rakoviny kůže. Pokud toto riziko z vlastní vůle podstupujete, pak pouze mohu dodat, že vzhledem k současnému užívání rivotrilu problém není.

Dotaz

Dobrý den, mám RS a chtěla bych se zeptat, jestli mohu užívat při nachlazení přípravek PREVENTAN AKUT. V příbalovém letáku je napsáno, že aktivuje imunitní systém, a já bych nerada dostala ataku, i když moje RS je už delší dobu stabilizována.

Děkuji za odpověď, I.B.

Odpověď

V preventanu jsou pouze látky bílkovinné povahy, které by neměly mít vysloveně systémově imunitu podporující účinek, tedy bych nebyla v zásadě proti jeho užívání u RS. I když 100% mohu doporučit pouze vitamin C, pravidelnou pohybovou aktivitu, otužování a zdravý životní styl. To RS velmi pomůže, nikdy neuškodí, a proti infekcím chrání také.

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na vliv viregytu na případné těhotenství. RS mám již 6 let, před 2 lety poslední ataka. Viregyt užívám vždy pouze přes zimu. A těsně před poslední ovulací jsem ho vysadila. Nikdo totiž nevěřil, že by se nám to povedlo hned napoprvé, ale stalo se. A tak by mne zajímalo, jestli viregyt mohl miminko v tak raném stadiu nějak poškodit. Nikde jsem totiž nenašla, jak dlouho zůstává v organismu.

Moc Vám děkuji, B.

Odpověď

Vliv jakéhokoliv léku na těhotenství a plod doporučuji konzultovat s gynekologem, který může případně taktéž s dotazem oslovit i genetika.

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se objevení příznaků, které jsem již dříve měla, dá považovat za ataku? Před měsícem jsem byla na infuzích solumendrolu, příznaky vymizely za 14 dní, nyní se však vrací a postupně se k nim přidávají i problémy, které jsem předtím neměla. Bylo by vhodné kontaktovat MS centrum, nebo jde jen o běžný projev nemoci? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď

Pokud se objeví nové příznaky, nebo se znovu objeví příznaky, které již odezněly, a zároveň obtíže trvají konstantně, je na místě navštívit akutně RS centrum. Pokud jde o odstup 14 dnů od minulých příznaků, jde o pokračující ataku a je na místě její doléčení.

Dotaz

Dobrý den, mám otázku, zda se jedná o ataku, nebo ne.

Měla jsem roztřesené ruce a byla jsem jakoby nervózní, občas mne bolí vzadu u krku a jsem neschopna se pořádně soustředit.

Velice Vám děkuji, R. J.

Odpověď

Pokud jsou obtíže pouze chvilkového charakteru (netrvají déle než 24 hodin bez přestání), kolísají, nebo jde o bolesti v oblasti krční páteře, o ataku RS se nejedná.

Dotaz

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli je vhodné pro člověka s RS používat infrasaunu.

Děkuji za odpověď.

Přeji Vám pěkný den,

M. S.

Odpověď

Zvýšení tělesné teploty včetně infrasauny nelze u RS doporučit.

Dotaz

Dobrý den,mám takovou prosbu a dotaz, je mi 59 let, před 4 roky mi byla zjištěna RS. Jsem celkem bez větších potíží, a proto jsme v letošním roce navštívili krátkodobě 2× slovenské termály. Strašně jsem si to užívala a velice dobře jsem to snášela, ale moje známá také s RS mě varovala, že my nesmíme pobývat v horké vodě. Co je na tom prosím pravdy a nemůžu si tím svůj zdravotní stav zhoršit? Rádi bychom si to v příštím roce zopakovali.

Děkuji za odpověď a s přáním všeho dobrého v roce 2012, A. H.

Odpověď

Obecně je horko pacienty s RS snášeno špatně. Dochází v něm k dalšímu zpomalení vedení nervovými vlákny a možnému přechodnému zhoršení příznaků. Existují ovšem mezi pacienty i výjimky, kterým teplo nevadí. Pokud je Váš pobyt především zaměřen na aktivní pohyb a cvičení, které je doplněno občasným pobytem v horké lázni, která Vám osobně nevadí, neměla bych s takovým pobytem problém. Jinak termální lázně bez důrazu především na pohybovou aktivitu jsou vzhledem k RS k ničemu.

Zdravotní poradnu zajišťuje  

MUDr. Eva Krasulová, PhD
Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd
Univerzita Karlova v Praze

1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
Kateřinská 30, 128 00 Praha 2

 

poradna@roska.eu

poradna@roska-praha.cz

 

Tato poradna je podpořena z edukačního grantu společnosti Teva

 

Další informace

Roska v Letmu

Roska v Letmu

Roska Ostrava 30 let

Roska ostrava 30 let

Časopis Roska

Casopis Roska c 3 2017

Aktivní Život s RS

aktivni zivot

Časopis NRZP "Mosty"

Mosty

Vydavatelství

Časopis v současnosti bude vydávat Unie Roska v ČR jen v elektronické podobě, proto  již nelze objednat předplatné.

Kromě Časopisu Roska nabízíí Unie Roska mnoho dalších aktuálních publikknihy.jpgací nejen ze své vydavatelské činnosti.

 





Objednat...

Naši partneři

    • arigo
    • bariery
    • baxter
    • bayer
    • best
    • biogen-idec
    • car-club
    • ceros
    • cofi
    • dma
    • domov-svateho-josefa
    • easysoftware
    • ereska-aktivne
    • gsk
    • healthcare-institute
    • healthcare-institute2
    • impuls
    • ketodiet
    • knowhow-club
    • merck
    • meyra
    • ministerstvo-zdravotnictvi
    • mpsv
    • neziskovky-cz
    • nfoz
    • novartis
    • nros
    • nrzp
    • obchodni-komora-svycarsko-cesko3
    • praha
    • prvni-krok2
    • repo-reck
    • sanofi
    • selvo
    • teva
    • urad-prace
    • vzp